Meghalt a Ragyogás főszereplője, Shelley Duvall

Meghalt a Ragyogás főszereplője, Shelley Duvall

Shelley Duvall a Ragyogás című 1980-as filmben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetvenöt éves korában meghalt a Ragyogás főszereplőjeként ismert Shelley Duvall. A színésznő a The Hollywood Reporter szerint álmában halt meg cukorbetegség szövődményeiben, texasi otthonában. A tragikus hírről élettársa, Dan Gilroy számolt be a lapnak. A férfival 1989 óta éltek együtt, míg a hetvenes évek második felében két évig Paul Simon dalszerző-énekes volt a partnere.

Shelley Duvall 1949. július 7-én született Texasban, fiatalabb korában pedig inkább a természettudományok vonzották. Táplálkozástudományt tanult, de 1970-ben egy buliban találkozott az ismert rendezővel, Robert Altmannel, aki épp a Brewster McCloudot forgatta. Egyedi arca, jókedve azonnal megnyert többeket is a stábból, és biztatni kezdték, hogy vállaljon szerepet náluk. Duvall végül belement az unszolásba, így ez lett az első filmje, Altman pedig a mentora. A rendező rögtön fel is kérte következő munkáira, így a színésznő a hetvenes évek elején látható volt többek közt a McCabe és Mrs. Millerben, a Nashville-ben és a Tolvajok, mint mi című filmben. Duvall, aki Altman felkérése előtt Texast sem hagyta el, egyszeriben népszerű sztár lett, különösen azután, hogy szerepelt a Három nőben és az Annie Hallban.

Igazán emblematikus, máig nagy hatású szerepét viszont Stanley Kubricknek köszönhette. Az 1980-as, Stephen King regénye alapján készült Ragyogásban az egyre jobban elboruló Jack Torrance (Jack Nicholson) feleségét alakította. Rémült tekintete, hatalmasra tágult szeme és sikolya hozzánőtt karakteréhez, a Ragyogás kultstátuszát jól jelzi, hogy még mémalapanyagként is mindennapos használatban vannak az őrjöngő Nicholsont és a halálra ijedt Duvallt mutató jelenetek. A forgatás persze kifejezetten megterhelő volt, a színésznő és a rendező sokat vitatkoztak, a híres baseballütős jelenetet pedig a színésznőnek 127-szer kellett eljátszania. Duvall ironikus ajándékkal is lepte meg aztán a rendezőt: hajcsomóival, melyeket a stresszes forgatás következtében hullajtott el. A szerep megítélése egyébként ellentmondásos volt: annak idején a legrosszabb teljesítményeknek járó Arany Málnára jelölték érte. Ezt viszont később ünnepélyes keretek között visszavonták, és bocsánatot kértek tőle. 

Duvall a nyolcvanas években szerepelt még fontos filmekben, de ezek nem váltottak már ki akkora érdeklődést, mint a Ragyogás. Az Altman-féle Popeye-ben Robin Williams tengerésze mellett játszotta Olivát, viszont a film a kereskedelmi siker ellenére inkább negatív kritikákat kapott. Szerepelt még az Időbanditákban, később pedig a Roxanne-ban és a Külvárosi kommandóban. A nevéhez kötődött a nyolcvanas években futó, Faerie Tale Theatre című gyereksorozat, illetve az 1987-es Tall Tales & Legends, melyért produceri Emmy-jelölést is kapott. 1988-ban létrehozta a Think Entertainment gyártócéget, amely 1992-ben beleolvadt a Universal Family Entertainmentbe. A kilencvenes években még láthattuk olyanokban, mint az Egy hölgy arcképe, a Pusztító szenvedélyek vagy az Ennivaló a csaj, de 2002 után hosszabb szünetre ment, és csak tavaly tért vissza a The Forest Hills című független horrorban, Edward Furlong és Dee Wallace oldalán. 

A színésznő négy napja ünnepelte 75. születésnapját, a brit The Guardian pedig erre az alkalomra össze is gyűjtötte húsz legjobb filmjét. A cikket mindössze néhány órával halála bejelentése előtt publikálták, majd egészítették ki a történtekkel.