Ma indul a 17. Koreai Filmfesztivál

Ma indul a 17. Koreai Filmfesztivál

A fesztivál az Exhuma című sikerfilmmel nyitja meg a kapuit. (Fotó: Koreai Kulturális Központ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 11-től indulnak a 17. Koreai Filmfesztivál programjai Budapesten. A dél-koreai film- és popkultúra népszerűsége jelentősen nőtt az elmúlt években világszerte, a tendencia Magyarországon is érvényesül, elsősorban a gimnazista és egyetemista fiatalok körében. Elég csak a K-pop-ra vagy a Squid Game című Netflix-sorozatra gondolni, de 2019-ben például a Koreai Kulturális Központnak is nyílt látogatható épülete Budapesten. Dél-Korea kulturális exportjának fellendülése szempontjából talán a 2019-ben bemutatott Élősködők (angol címén Parasite) című film nemzetközi sikere volt az egyik első jelentős lépcsőfok. A Cannes-i filmfesztivál Arany Pálma díja után 2020-ban hat Oscar-jelölése közül négy kategóriát nyert meg, köztük a legjobb filmnek járó díjat is. Ezzel a díj történetének első nem angol nyelvű nyertese volt. Magyarországon a már említett Squid Game sikere jelentette az igazi áttörést a dél-koreai filmkultúra számára, nézettsége a magyar fogyasztók körében is rekordokat döntött.

Az idei fesztivál nyitó napján az év legnagyobb dél-koreai kasszasikerét, az Exhuma-t (magyar címén Kihantolt sír) vetítik a Corvin Moziba jegyet váltók számára. Az idei Berlinálén bemutatott horrorra eddig egy hónap alatt több mint 10 millióan váltottak jegyet a dél-koreai mozikban, amellyel már most minden idők egyik legnagyobb bevételt hozó helyi filmje lett. Az idén 17. alkalommal megtartott fesztivál többi napján műfajilag sokszínű palettáról válogathatnak a résztvevők, koreai-gengszterfilmtől öko-dokumentumfilmen át thrillerig és némafilmig. A filmek ezúttal is eredeti nyelven, angol és magyar felirattal nézhetőek. A fesztivál az október 18-i nappal zárul, jegyeket a Corvin Mozi honlapján lehet vásárolni.