Művészmozik: több százmilliós kiesést okozott eddig a járványhelyzet

Művészmozik: több százmilliós kiesést okozott eddig a járványhelyzet

Fotó: Unsplash/Felix Mooneeram

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Nem hiszi a Budapest Film vezetője, Liszka Tamás, hogy idén már újra lehetőségük lesz kinyitni. Erről beszélt lapunknak, amikor arról kérdeztük, hogyan fogadták az újabb zárást, és mik a terveik a jövőben. Idén már másodjára gondolkozhatnak ezen, miután március közepén egyszer már bezárták a többi kulturális intézmény mellett a budapesti művészmozikat, azaz a Puskint, Művészt, Toldit, Tabánt, Kinót és Corvint is. Akkor a kezdeti sokk hetei után kezdtek gondolkozni azon, hogyan jussanak el a nézőkhöz a szünet ideje alatt is. Végül életre hívták a Távmozit, ahol azóta is valós időben tartanak vetítéseket, ezzel is egy szokatlan, új módszert tesztelve a streaming-szolgáltatók korában. A valódi moziélményt persze nem lehet utolérni, de azért mindent megtettek a lemásolásáért: a valós jegykezelők engedik be a felületre a nézőket, akik premier előtti vetítéseket éppúgy kaptak, mint tematikus heteket.

A mozik júniusi újranyitása után is maradt a platform, de csökkentett vetítésszámmal, sőt, sokakban a régi idők emlékét felébresztve, hétfői szünnappal. Most úgy tűnik, ismét ideje lesz bővíteni a kínálatot, minthogy december elejéig biztos nem nyithatnak újra a vetítőhelyek. Hiába, hogy novemberre is akadt volna néhány premier, ahogy számos film sem tudott kifutni az utóbbi hetekben. Sokan inkább nem kockáztattak, rengeteg bemutatót eltolva a jövő év elejére, vagy egyenesen közepére, végére. Még a magyar filmek esetében is ez történt: előbb a Kocsis Ágnes rendezte Édent, majd a Becsúszó szerelem című alkotást halasztották. Gothár Péter munkája, a Hét kis véletlen még talpon maradt volna, de hiába.

– Régóta tudtuk, hogy fel kell készülni a második mozibezárásra, ami most szerdán be is következett, így amit csak lehetett, hibrid vagy teljesen online üzemmódra állítottunk át – válaszolta megkeresésünkre Liszka Tamás, aki a tavaszi tapasztalatok után nem túl bizakodó az újrakezdést illetően. Mint mondta, meg lenne lepve, ha decemberben újranyithatnának, „mert tavasszal egy sokkal kisebb fertőzéshullám is majdnem négy hónapig elválasztott minket a közönségünktől.”

A tavaszi időszakot nemcsak mentálisan szenvedték persze meg, anyagilag is súlyos veszteségeket könyveltek el. A Budapest Filmnek több százmilliós kiesést okozott eddig a járványhelyzet, és még mindig nem látni a végét. – Nem is ismerek senkit, aki komolyan azt gondolná, hogy egy hónap múlva túl leszünk a nehezén, és aztán rögtön visszaállunk a régi kerékvágásba. Ami a túlélést illeti, mi a munkatársaimmal biztos, hogy mozisok maradunk egy hónap, egy év és tíz év múlva is. Azt viszont be kell látni, hogy most bizony segítségre szorul az egész szakma, hogy a filmszínházi kultúra egyáltalán megmaradhasson Magyarországon, és még így is hosszú évekig el fog tartani, mire a veszteségeinket ledolgozzuk – tette hozzá.

A Távmozin jelenleg is fut a MittelCinemaFest2020, egészen 16-áig lehet nézni az elmúlt évek olasz újdonságait. A hasonló rendezvények azért is fontosak, mert sokszor csak itt mutatnak be olyan izgalmas alkotásokat, amik később aztán a Netflix és az HBO Go kínálatában sem bukkannak fel. Esetleg még a Cinegón, a nyáron indult művészfilmes streaming-szolgáltatón, amire most még inkább érdemes lesz előfizetniük, vagy csak egy-egy filmet megvásárolniuk a műfaj kedvelőinek.

A Budapest Film a XVIII. Közép-európai Olasz Filmfesztivál után a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivállal készül, ez november 24-én indul és december 6-án ér véget. Továbbá az Európai Moziéjszaka és az animációs filmekre szakosodott Anilogue is felkeltheti majd a nézők figyelmét. Várható-e, hogy visszaálljanak a napi egy-kettő helyett a kilenc vetítésre, akár premier előtti filmekkel, legutóbbi mozifilmekkel erősítve a kínálatot? Hiszen az elmúlt hónapokban inkább a korábbi filmeket adták a Távmoziban, míg a friss premiereket a mozikra koncentrálták. – Tervezzük persze, de ez elsősorban nem rajtunk, hanem a filmforgalmazókon múlik, akik viszont hasonlóan nagy pácban vannak most, mint maguk a mozik. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy mi itt mindannyian – a forgatókönyvírótól a mozigépészig – azért vagyunk, hogy a filmek létrejöjjenek, és aztán el is jussanak a nézőkhöz. A premierek visszatartása hosszú távon teljesen tarthatatlan módszer lenne – mondta lapunknak Liszka Tamás.