Oscar-esélyes dokumentumfilmek Budapesten

Oscar-esélyes dokumentumfilmek Budapesten

Egy képkocka a Szív a szívvel című filmből. Társas magány.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn kezdődik és jövő vasárnap estig tart az Aréna-pláza mozijában a 6. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (Budapest International Documentary Festival, BIDF), ahol a legfrissebb egész estés alkotásokat láthatjuk a világ legjobb dokujai közül. Hogy mennyire nívós a szemle, jól jelzi, hogy három Oscar-esélyes film is a válogatásba került: a Mézkirálynő; a Kislányomnak, Samának és Az underground kórház.

A BIDF-nek van neves díszvendége is, aki egyben a nemzetközi zsűri tagja: az Oscar- és Sundance-díjas Talal Derki filmrendező. Vele külön beszélgetést is folytatnak, Filmkészítés háborús övezetekben címmel, január 31-én pénteken délután három órától.

És hogy milyen fantasztikus dokumentumfilmek láthatók a fesztiválon, arról egyetlen példa. A Szív a szívvel (eredeti címe Hjertelandet) egy megrázó dán alkotás nem éppen szokványos szerelmi történetekről: az északi országba került thai feleségekről, akik egyre többen vannak. A már Dániában élő társuk kerítőnőként próbál segíteni a szegény sorsból kikerülni akaró lányoknak, ezért férjeket hajt fel nekik. De jó kérdés, meg lehet-e szeretni egy vadidegent? Tartós lehet-e egy összetákolt kapcsolat? 

Négy ilyen pár tíz évét öleli fel a film – nagyon különböző, de nagyon valóságos történetek kultúrákon átívelő házasságokról, újrakezdőséről, magányról. A nők – gyakran a világ szexipari fővárosából – Pattayából érkeznek az európai országba, miközben nagyszülők nevelik az otthon maradt gyereket. Olykor ők, a legártatlanabbak fizetik meg az édesanyjuk által hozott döntés árát. 

Megdöbbentő film a globalizációról, a szegénységről és a (relatív) gazdagságról, a magára maradt szülőkről, gyerekekről és a depresszióról, ami a napfényhez és nagycsaládhoz szokott nőkre vár a hosszú és sötét dán teleken.