Rádiójáték készült a Securitate működéséről

Rádiójáték készült a Securitate működéséről

Forrás: Obiectiva Theodora blog

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel két évtizeden keresztül hallgatták le a hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus erdélyi magyar színésznőjét, Illyés Kingát. Történetét lánya, a szintén színésznő Török-Illyés Orsolya és férje, Hajdu Szabolcs filmrendező rádiójátékban idézi fel. Az Obiectiva Theodora ma 17 órától hallható a Tilos Rádióban.

Illyés Kinga az erdélyi magyar értelmiség meghatározó alakjának számított; azon kevesek közé tartozott, aki önálló szépirodalmi estjeivel bejárhatta a világot. – Lakása kultikus találkozó- és menedékhely volt, éjszakákba nyúló csöndes beszélgetések, részeg tivornyák, botrányok, titkos szerelmek helyszíne. Egymásnak adták a kilincset a kor híres írói, költői, képzőművészek, a későbbi politikusok, színészek, egyetemisták, színészhallgatók. Bizonyosan sejtette, hogy valamilyen formában megfigyelik, hiszen, mint a dossziékból kiderül, többször is megpróbálták beszervezni, de ő maga soha nem kérte ki ezeket az dokumentumokat – emlékszik vissza Török-Illyés Orsolya édesanyjára.

A falakban és a telefonban elhelyezett poloskáknak köszönhetően összegyűlt megfigyelési és lehallgatási dokumentumokat a Bukaresti Történeti Levéltárban őrzik. A nyolc vaskos dosszié, közel 3000 oldalnyi, javarészt kézzel írt, román nyelvű dokumentáció 1968-tól egészen 1989 szeptemberéig adatolja Illyés Kinga minden lépést. Török-Illyés Orsolya szerint, aki 2014-ben kérte ki a dokumentumokat, elsősorban a külföldiekkel való kapcsolattartás, nacionalizmus, irredentizmus, kémkedés, az értelmiség befolyásolása, a szocialista eszmék elleni propaganda gyanúja miatt vonták megfigyelés alá édesanyját.

– Láthatóan a Securitátenak minden momentum fontos volt, hiszen zsarolásra alkalmas fogást kerestek a <<célszemélyen>>, ezért nem tettek kivételt <<kis>> és <<nagy>> ügy között. Szorgalmasan rögzítettek, lejegyeztek, aztán minden magyarul elhangzó dialógust lefordítottak románra. Így lehetséges az, hogy rengeteg mikroszituáció megőrződött, jelentéktelennek tűnő létezéshelyzetek, hétköznapi beszélgetések, szerelmi együttlétek a legintimebb részletességgel, de drámai konfliktusok is, forgatókönyvekre jellemző dialógus szisztémával, emberi portrék, monológok, hazudozások, árulások, lelepleződések, magány, megoldhatatlan emberi ügyek éveken át húzódó repetitív ismétlődései, amiből a lehető legtermészetesebb dramaturgiával bontakozik ki egy emberi életszakasz – fogalmaz a színésznő. – A Securitate száraz, tárgyilagos nézőpontjának köszönhetően objektív képet kapunk erről az szűk értelmiségi közösségről, amelyet egyre jobban jár át a paranoia és a bizalmatlanság levegője. A kezdeti viszonylagos felszabadultságot, befelé fordulás, elnémulás követi.

Németh Miklós: Közreműködtünk a romániai forradalomban | Magyar Hang

Magyar titkosszolgálati segítség is kellett Ceausescu elfogásához és Tőkés László kiszabadításához. MDF-es politikusok eközben szabadcsapatok felfegyverzését és bevetését követelték. Interjú az egykori magyar miniszterelnökkel a 30 évvel ezelőtti romániai forradalomról.

Ebből az elképesztő mennyiségű anyagból született meg az Obiectiva Theodora, mely nemcsak kordokumentum, de egyetemes emberi sorsok lenyomata is. A kétórás rádiójátékban, mely a Securitate általi megfigyelések és lehallgatások változtatás nélkül közölt anyagaiból állt össze, két év történései bontakoznak ki, többek között a „Theodora” fedőnevű célszemély első férjével való viharos kapcsolata, egy színházi előadás gondoktól kísért megszületése, az új szerelem és egy gyermek érkezése. Az Obiectiva Theodora Török-Illyés Orsolya, Zsótér Sándor, Szilágyi Tibor, Máté Gábor, Trokán Nóra, Hegedűs D. Géza és Sárosdi Lilla közreműködésével készült.

A ma esti adás után a rádiójáték öt részre vágva, podcast formájában hallható az iTunes, a Spotify és a Mixcloud kínálatában. Az Obiectiva Theodora a Médiatanács Cserés Miklós-pályázatának támogatásával, a Magyar Mecenatúra Program keretében jött létre.

Ha szeretnének többet megtudni az 1989-es romániai forradalomról, Ceausescu és a Securitate bukásáról, Lukács Csaba témába vágó cikksorozatát ITT találják!