Ritkán szól magyar film ilyen hatásosan anyaságról és kamaszkorról

Ritkán szól magyar film ilyen hatásosan anyaságról és kamaszkorról

Kizlinger Lilla, Kováts Adél és Csutak-Hoffmann Kinga az Affrikáta című filmben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi sikerek után a 6. Blue Danube Filmfesztiválról is díjjal térhetett haza az Affrikáta. Gyimesi Anna rendezése korábban a Friss Húson is megkapta a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó elismerést, és sikerrel vetítették többek között a Szarajevói Filmfesztiválon, a veszprémi Mozgókép Fesztiválon, illetve a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon. A mű középpontjában a tinédzser lányait egyedül nevelő Klára áll, aki egy tengerparti utazás során fedezi fel rég elfeledett vágyait.

A filmről eszünkbe juthat akár Ingmar Bergman klasszikus Őszi szonátája, amelyben szintén egy hasonló felállású család drámáját kaptuk, ráadásul a problémákkal küzdő lányt ott is Lénának hívták. Gyimesi ugyanakkor a veszprémi bemutató után azt mondta, nem a svéd mű jelentette a kiindulópontot. Igaz is, hogy Bergman filmje elsősorban a lányok drámáját adta, és Charlottenak (Ingrid Bergman) kellett szembenéznie szülői bukásaival. Az Affrikátában viszont egy a mindennapokba belekeseredett anyát, illetve az ő küzdelmeit, majd felszabadulás(vágy)át látjuk. Kováts Adél remekül teljesít a szerepben, a filmet már csak az ő alakításáért is érdemes látni. A Blue Danube zsűrije úgy értékelt, hogy Gyimesi Annának nehéz feladatot sikerült teljesítenie, egybefűzve anyaság, női lét, tinédzserkori szorongás és fogyatékkal élőkkel való közösség témáit. Az ítészek szerint ez minden más rövidfilmben túl soknak bizonyult volna, itt mégis működött.

Az Affrikáta a hétvégén zárult Blue Danube Filmfesztivál Duna Sellő elnevezésű friss kategóriájában indult, versenyben a Duna-régióban élő más női alkotók rövidfilmjeivel. A fesztivált négy városban, Bécsben, Budapesten, Pozsonyban és Esztergomban is megrendezték.

A narratív rövidfilmek kategóriájában is magyar sikernek örülhettünk, Beleznai Márktól a Kakukkfióka kapta a legjobb alkotás díját. A zsűri szerint a mű egy fiatal felnőtt és egy kamasz féltestvér találkozásának mély, összetett története. A film csúcspontján bemutatott spontán táncuk hasonlóképp katartikus pozícióba került, mint azt nemrég a Volt egyszer egy nyár (Aftersun) végén láttuk, ott a Queen Under Pressure című dalára.

A fesztiválon különdíjat kapott a Berlinalén is bemutatott ukrán It’s A Date, Nadia Parfan filmje. Az animációs művek közül a francia Carla Melo Gamperttől nyert a La Perra, dokumentumfilmek közül pedig a svájci Marie Chemintől a The Ghost From Mariupol. A kísérleti filmek versenyét a finn Sara Ekströmtől az Amnion nyerte, az öt percnél rövidebbeknek fenntartott Super Short kategóriát pedig az albán Gentian Gjikopullitól a Two Suns in the Sunset.

A nemzetközi zsűri tagjai Noemie Nakai japán-francia színész-rendező, Camila Katel brazil animációs rendező, Richard Tuohy ausztrál rendező-fesztiválszervező, valamint Dr. Gelencsér Gábor filmesztéta voltak.