Mi történik, ha egy újságíró drónfelvételt készít az épülő kastélyról?

Mi történik, ha egy újságíró drónfelvételt készít az épülő kastélyról?

Nagy Zsolt a Vasárnapi emberrablás című filmben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fesztiválkedvenc alkotásokkal tér vissza a héten a 19. BuSho Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál. Az elvontabb, provokatív művek kedvelői megtekinthetik ismét a tavaly Annecy-ból díjjal hazatérő Amokot, Turai Balázs filmjét. Látható lesz Gyimesi Anna megrendítő családi drámája, az Affrikáta, amely az idei Friss Húson megkapta a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díjat. Az említett fesztiválon egyik kedvencünk Karácsony Péter rendezése, a móriczi húrokat pengető A kis hatalmasok volt. A BuShón ott lesz tőle a Vasárnapi emberrablás, amely szintén kifejezetten aktuálisnak tűnik: egy újságíró drónnal felvételeket készít egy épülő kastélyról, ezzel pedig természetesen ki is hívja maga ellen a sorsot.

Megtekinthetik a BuShón a különleges animációs technikával készült Fox Tossingot, melyben Mira Zénó egy elfeledett, kegyetlen szokással reflektál napjainkra. A filmnek az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) ítélték oda a filmkritikusok díját. Láthatják továbbá Szelestey Biankától az abszurd humorú Pragmát. A mű hazavihette korábban a Magyar Filmkritikusok Díját. Érdemes említést tenni Füzes Dániel filmjéről, az erőszakos-nyomasztó Hogy ne győzzünkről is, amely Jászberényi Sándor története alapján készült. A rövidfilmet A Nagy Fehér Főnökben és az Együtt kezdtükben is feltűnő Kövesi Zsombor alakítása teszi igazán erőssé.

A BuSho egyik erősségét mindig a széles nemzetközi merítés jelenti. Olyan rövidfilmek jutnak el így a magyar mozikba, melyekről máskülönben nemigen hallanánk. A spanyol, francia vagy német munkák mellett idén több kanadai és olasz rövidfilmet is lehet nézni. De lesz ezeken túl kazah, luxemburgi, grúz, új-zélandi, szingapúri és még dél-afrikai alkotás is.

A versenybe huszonhárom ország hatvannégy rövidfilmje került be, ezeket a Puskin mellett a teljes körűen felújított, nemrég újranyitott Art+-ban lehet kedd estétől szombatig nézni. De lesznek vetítések a szentendrei P’art moziban, kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben. Negyvenöt fikciós, tizenkét animációs és hét kísérleti film került az idei versenybe. A fesztivált a Külön falka rendezője, a BuSho nemzetközi zsűrijében tavaly helyet foglaló Kis Hajni nyitja meg kedd este.

A zsűri tagjai idén Bak Zsuzsanna író-rendező, Dez O’Connell színész, Szövényi-Lux Balázs filmrendező-forgatókönyvíró és Wolfgang Leis brandmenedzser. A BuSho filmjei mind angol felirattal láthatóak, és csak a versenyprogramokra kell jegyet váltani.

Korábbi cikkeink a BuSho filmjeiről itt érhetőek el: 20182019 (beharangozó), 2019 (értékelő), 2020 (beharangozó), 2020 (értékelő), 2021.