Az Arany Pálma-nyertes animációt díjazták a Friss Húson is

Az Arany Pálma-nyertes animációt díjazták a Friss Húson is

A XI. Friss Hús győztesei (Fotó: Friss Hús / Sivák Zsófia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amióta megkapta a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, a legtöbben Buda Flóra Anna 27 című animációját várhatták a XI. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválon – írtuk beharangozónkban. És valóban, végül egy extra vetítési blokkot is be kellett illeszteni a kiemelkedő érdeklődés miatt. De egyébként is teltházzal futott a fesztivál számos vetítése. A járványidőszak korlátozásai egy időre elvehették a mozizás csodáját, de ahogy előtte, úgy azóta is sokan összejönnek, ha friss magyar (és nemzetközi) rövidfilmeket láthatnak.

A Cannes-ban díjazott 27 nem meglepő módon jól szerepelt Budapesten is, a legjobb animációs filmnek járó díjat ítélték neki. „Kitolódott a felnőtté válás, a leválás és családalapítás időszaka, ezt pedig vannak, akik belenyugvással, mások aggodalommal figyelik. Buda Flóra filmje az érintettek szemszögéből szól, a változást pedig keserűséggel, bűntudattal vegyes félelemmel fogadja” – írtuk a filmről korábbi cikkünkben. A Friss Hús zsűrije szerint „Buda Flóra Anna alkotása káprázatos vizuális stílusával és filmes történetmesélésével olyan kortárs műalkotás, amely kézen fogja a nézőt és úgy kutatja a fiatalabb generáció fantáziáit és határait.” A Cannes-i győzelem után kiderült egyébként az is, hogy a rendező háromszor pályázott tervével a Filmintézetnél, de mindannyiszor elutasításban volt része.

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilm Gyimesi Annától az Affrikáta lett. A 26 perces rövidfilm főhőse a tinédzser lányait egyedül nevelő Klára, akinek egy tengerparti utazás során fel kell ismerni rég elfeledett vágyait. A zsűri úgy indokolt: „Gyimesi Anna alkotása meglepett minket, a sztereotípiák felforgatásával és azzal, hogy összetett portrét mutatott be egy nőről, aki lányai árnyékából kiemelkedve magára irányítja a figyelmet, amiben már jó ideje nem volt része.” Az Affrikáta aratott a legjobb színészi kategóriában is, Kováts Adélnak ítélték az elismerést. A díjat idén ketten kapták megosztva, a másik nyertes a Nikó főszereplője, Székely Rozi volt. A legígéretesebb harminc év alatti rendező pedig a Nikót készítő Korom Anna lett. „Abszurd helyzeteken keresztül követi a szabadságra vágyó, új kezdeteket kereső karaktert”, fogalmazott a zsűri Korom Anna kapcsán.

A magyar versenyprogramból két különdíjast is kiválasztottak. Az egyik Bögi Mátétól Az úszó lett, a másik pedig Hegyi Olivértől A szív kertje című animációs film. „A szív kertjét jóval szórakoztatóbbnak éreztem az előző, Take me please című filmjénél, a felvételi interjú körüli szorongás fergeteges pillanatokat tartogat a néző számára. Végül arra is jutunk, hogy érdemes, amennyire lehet, elengedni a folyamatos tervezgetést, aggódást: lesz, ami lesz. Majd addig is lemegyünk a Balatonra” – foglaltuk össze korábbi cikkünkben.

A Diákzsűri elismerését Nagy Ádámtól a Valóság Filter kapta, amelyről azt írtuk: „Nem nehéz együttérezni a magát kereső, a kirakatvilág őszintétlenségét nyilvánvalóan megtapasztaló Zoéval. Csak sajnos a végeredmény sem lesz jóval eredetibb, közhelyessége így fájóan csökkenti hitelességét.”

A legjobb nemzetközi film Christophe Grangertől a Roadtripper, amely a zsűri szerint egyedi módon mutatja be az emberi kapcsolatok kiszolgáltatottságát és a társadalmi periférián élők törékeny életét.

A Puskin moziba szervezett fesztiválon Pitchfórumot is tartottak, ígéretes filmterveket elismerve. A győztes Bárány Dániel lett a Toxik című projektjével, de a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete díjazta Schnabel Annabella Ennyit jelent, ha az ember felnőtt? című filmtervét is.

DÍJAZOTTAK

Magyar versenyprogram

Legjobb magyar élőszereplős film – Affrikáta, rendező: Gyimesi Anna
Legjobb magyar animációs film – 27, rendező: Buda Flóra Anna
Legjobb színészi alakítás – Kováts Adél (Affrikáta)
Legjobb színészi alakítás – Székely Rozi (Nikó)
Legígéretesebb 30 év alatti rendező – Korom Anna (Nikó)

A magyar versenykategória különdíjai
Az úszó, rendező Bögi Máté
A szív kertje, rendező Hegyi Olivér

Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíja
Sárkánykor, rendező: Farkas Marcell

Diákzsűri díja
Valóság Filter, rendező: Nagy Ádám

Nemzetközi versenyprogram díjai

A legjobb nemzetközi rövidfilm
Roadtripper, rendező: Christophe Granger

Különdíjak
Fucking Head, rendező: Grégory Carnoli és Thibaut Wohlfahrt
Cherries, rendező: Vytautas Katkus
Sierra, rendező: Sander Joon

Közönségdíjak
Queer Dreams: Troy, rendező: Mike Donahue
@Midnight: Censor of Dreams, rendező: Raphaël Rodriguez & Leo Berne
Nemzetközi dokumentumfilm: Budapest Silo, rendező: Paczolay Zsófia
Nemzetközi rövidfilm: Ice Merchants, rendező: João Gonzalez

A Pitchfórum díjazottjai

Lovas Nándor-díj (a Pitch Fórum fődíja)
Toxik, rendező: Bárány Dániel

A zsűri különdíja:
Flódni, rendező: Kenéz Ágoston

Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíja
Ennyit jelent, ha az ember felnőtt?, rendező: Schnabel Annabella

A Balázs Béla Forgatókönyvíró Pályázat díjazottjai:
Balássy Fanni: Farkas Csapó Gyurka
Gál András: Lost&Found
Kárpáti Jakab: Betörők