Vidnyánszky szerint nyári táborban készítették fel a diákok egy részét

Vidnyánszky szerint nyári táborban készítették fel a diákok egy részét

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös sajtótájékoztatóján a debreceni Kölcsey Központban 2020. június 22-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú interjút adott a kormánypárti Origónak Vidnyánszky Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult patthelyzetről. Az SZFE újonnan kinevezett kuratóriumi elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója nem fukarkodik az erős, helyenként megdöbbentő állításokkal, miközben azon lamentál, hogy az ellene érzett gyűlölet „milyen szinten hozza össze az embereket”. 

Azzal indít, hogy úgy tudja, „az egyetemen jövő hétfőn sem akarják elkezdeni a tanévet. A csütörtöki sztrájkhirdetéssel pedig kiderült, „hogy végig őszintétlenek voltak.” – A tanárok úgy tettek, mintha el akarnák kezdeni a szemesztert.  Elképesztő, hogy nem veszik figyelembe a diákok jövőjét. Döbbenetes, hogyan használják a hallgatókat, mennyire manipulálják őket. Hihetetlen politikai játszma ez az első pillanattól kezdve – nyilatkozza Vidnyánszky. 

Majd így folytatja: „Olyan híreket kaptunk, hogy az Amnesty International segíti a tiltakozókat a szervezésben, és már nyáron egy táborban felkészítették a diákok egy részét arra, ami most történik.” Szerinte „ha a diákok részéről ez az euforikus hangulat véget ér, szembesülnek a valósággal. Ezt követi majd a fájdalmas kijózanodás és felismerés, hogy eszközként használta őket a politika.”

Részéről meg is van a magyarázata annak, miért történik mindez: „Egyszerűen azért, mert az ellenzék nem tud fogást találni a kormányon, nem tud esélyessé válni a 2022-es választásokon, ezért mindent bevet – akár a diákok jövőjét is feláldozva. Döbbenetes. Sajnálom, és őszintén fáj, hogy így manipulálják és használják a hallgatókat. A fiatalok között terjed a tűz, egyfajta szenvedély, és a józan ész már nem számít.”

Ugyanakkor olyan jelzéseket kapott, hogy egyre több hallgató szeretne már tanulni, csak „félnek megszólalni”.  Mint hozzáteszi, „a szakma egy része pedig nem a tanulni akarókat biztatja, hanem táplálja a tüzet. Az egészen groteszk, hogy a gyűlöletem milyen szinten hozza össze az embereket. Összeálltak, hogy közösen, együtt gyűlölhessenek engem. Olyan emberek, akik egyébként nem álltak szóba egymással. Vagy épp az irodámban könyörögtek, hogy ne játsszanak a másikkal – mert nem tudnak még egy színpadon sem lenni a másikkal. Ők most együtt vannak, egy csoportban. Végül is, a gyűlölet is össze tudja hozni az embereket.”

Ugyanakkor felteszik neki a kérdést, hogy nem fordult-e meg a fejében a lemondás gondolata, mire ezt felelte: „Ha azt látnám, hogy tényleg én vagyok az akadálya a megegyezésnek, ha az én személyem gátolná, hogy elinduljon egy konszolidációs folyamat, akkor felállnék. De nem így látom.”  

Az ügy előzménye, hogy szeptember 1-jén blokád alá vonta a Színház- és Filmművészeti Egyetem diáksága az egyetem Vas utcai épületét, így tiltakozva az egyetem átalakítása, és konkrétan Vidnyánszky Attila személye ellen, aki az SZFE-t kézi irányításra kapcsoló alapítványi kuratórium vezetését vállalta el. A Színművészeti hallgatói és tanárai csütörtökön bejelentették, a hallgatóság elkötelezett a tanulmányok folytatásában, de ennek biztosítéka az egyetemi autonómia Alaptörvényben deklarált védelmi szintjében gyökerezik. Szerintük ameddig a kuratórium nem mond le, az egyetemen nem állnak fenn az oktatás megkezdésének feltételei. A hallgatóság ezért kéri és követeli az egyetemi autonómia biztosítását, és a szenátus jogköreinek visszaállítását. Sztrájkbizottságot is alakítottak, ha a kormánnyal folytatott tárgyalás eredménytelen lesz, akkor legkésőbb 2020. szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek.