A kéz, amely Pétert ringatja

A kéz, amely Pétert ringatja

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (balra) Nyikolaj Koszovval, az orosz irányítás alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank elnökével (középen) és Szijjártó Péterrel, Magyarország külügyminiszterével Fotó: Oroszország Külügyminisztériumának Twitter-oldala

Három felhőtlenül boldog, vad almaként fellépő öltönyös embert láthatunk az Orosz Föderáció Külügyminisztériuma Twitter-oldalán „a nap fotója” rovatban közzétett fényképen. Az egyikük Szergej Lavrov, az orosz külügyminiszter, a másikuk magyar kollégája, a mi Szijjártó Péterünk. Két miniszter is szerepel ugyan a képen, mégis érdekesebb a harmadik, felettébb jól fésült és joviális úr, aki kettejük között álldogál. Ő Nyikolaj Koszov, aki látszólag a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke, valójában pedig… ki tudja, hogy milyen tevékenységet is végez ideiglenesen Budapesten állomásozva.
Nyikolajról, az általa betöltött szerepről és „bankjáról” tavalyelőtt cikkezett a Privátbankár, amikor Moszkvából Budapestre tette át a székhelyét a többek által kémbankként is emlegetett posztszovjet NBB, és maga az említett úr is.

A férfi nem először él Magyarországon, az édesapja a hetvenes évektől tizenkét évig vezette a szovjet titkosszolgálat, vagy ahogy mindannyian ismerjük: a KGB magyarországi részlegét. Édesanyja sem akárki, Jelena Koszova 1949-től New Yorkban élve szovjet kémként része volt az amerikai atomtitok, azaz az atombomba tervének ellopásában. Az említett, külügyérekkel közös fotón 32 foggal mosolygó Nyikolaj Nikolajevics Koszov korábban külszolgálatban (kacsint-kacsint), szolgálta a Szovjetuniót, dublini, majd londoni állomáshelyen. A Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége köztársaságokra mállása után különböző orosz állami vállalatoknál töltött be vezetői tisztségeket. 

A tovaris Koszov által vezetett NBB-ből az első Orbán-kormány idején kilépett Magyarország, mert Orbán Viktor akkor még átláthatatlannak tartotta annak működését. A bankot 2012-ben élesztette újjá Vlagyimir Putyin, annak fő részvényese Oroszország. A magyar miniszterelnök kobakját fúvó szél irányának megváltozásával, 2015 óta ismét a bank tagországa Magyarország is. Magyarország mellett jelentős részvényes például Bulgária és Csehország. Ugyan a részvények többsége nem Oroszország tulajdonában van, a bank irányításában az elnöknek, azaz Koszov uramnak széles jogosítványai vannak és a pénzintézet működésében Oroszország döntő befolyással rendelkezik. A bank honlapja nem mulasztja el megjegyezni, hogy Nyikolaj Nyikolajevics hobbija a filatélia, azaz a bélyeggyűjtés.

2019-ben Magyarország államközi megállapodásban garantált különleges státuszt a pénzintézetnek. A magyar adófizetők biztosítják a bank budapesti főhadiszállásának épületét és egyéb ingóságokat és ingatlanságokat. „Cserében” a bank nem fizet a magyar államnak adót, vámot, vagy más közterhet, a magyar hatóságok nem ellenőrizhetik a tevékenységét. Például a székházukba magyar rendőr nem léphet be. Arról nem szól a fáma, hogy a KGB utódszervezetei alkalmazottainak belépése korlátozott volna hozzájuk. A pénzintézet érdekeiben eljáró szakértők és tanácsadók korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra, illetve „bárki, akit a bank meghív”. A magyar hatóságoknak bármiféle vizsgálat nélkül kell kiadniuk a belépéshez, és az itt tartózkodáshoz szükséges iratokat. Ezen információkat az akkori Index 2019-es oknyomozó cikke alapján ismerhettük meg.

Most, hogy közelről megismerkedtünk Nyikolaj Nyikolajeviccsel, térjünk vissza a fotóhoz. Illetve annak előzményéhez. Bár az MTI a fideszes politikusok minden apró rezdülését értő és aggódó figyelemmel követi, nem tartották fontosnak beszámolni róla, hogy a Magyarországra érkező orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov és magyar partnere, Szijjártó Péter meglátogatták Nyikolaj Koszov urat, a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székházában. Fotót sem találtam a trió találkozójáról az egyébként aznap például arról is fényképet közlő MTI-ben, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és egy szirti sas randevút adott egymásnak a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Ha mélyre akarnak ásni, közelítsenek rá a kezekre. A kép középpontjában egy jótékonyan kaotikus hármas praclilégyottot láthatunk. Ha ráközelítünk a kezekre, talán választ kapunk rá, hogy az állami hírügynökség vagy a közmédia vajon miért nem közölt hírt és fényképet e randiról. A kézfogásba jól láthatóan Koszov húzza bele nem csak Lavrovot, de Szijjártót is. Jobb kezén az ujjai egészen belelilulnak az igyekezetbe, hogy a magyar külügyminiszter egyetlen sikeresen megcsípett ujját, a jobb gyűrűsujját belehúzza az ujj-gangbangbe. Ugyancsak ő húzza közel Lavrov úr jobb kezét, amelynek tulajdonosa nem tudta időben kihúzni magát a kézfogóból. A bankelnök úr a biztonság kedvéért a csuklójánál fogja Lavrov úr kezét.

A fotó ezen részlete hamarosan kinagyítandó, és – a Nemzeti együttműködés nyilatkozatához és az alaptörvény preambulumához hasonlatosan – kifüggesztendő lesz közintézményeinkben. Szerény javaslatom, hogy a fotó képaláírása Lavrov úrnak a Magyar Nemzet fejléce alatt megjelenő kormányzati lapban kinyomtatott interjújából a kedvenc idézetem legyen: „Megelégedéssel jegyezném meg, hogy az országaink közötti együttműködés páratlan szintet ért el. Ez mindenekelőtt az orosz és a magyar vezetők világosan kifejezett politikai akarata, a kétoldalú kapcsolatok sokoldalú fejlesztése iránti kölcsönös igényük révén vált lehetségessé, ami kétségkívül megfelel a népeink részéről megfogalmazott várakozásoknak.” Gromikó és Kádár valahol a távolban elégedetten csettintenek.

Olvasna még Gulyás Balázstól? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/35. számában jelent meg, augusztus 27-én.