A kéz, amely Pétert ringatja

A kéz, amely Pétert ringatja

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (balra) Nyikolaj Koszovval, az orosz irányítás alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank elnökével (középen) és Szijjártó Péterrel, Magyarország külügyminiszterével Fotó: Oroszország Külügyminisztériumának Twitter-oldala

Három felhőtlenül boldog, vad almaként fellépő öltönyös embert láthatunk az Orosz Föderáció Külügyminisztériuma Twitter-oldalán „a nap fotója” rovatban közzétett fényképen. Az egyikük Szergej Lavrov, az orosz külügyminiszter, a másikuk magyar kollégája, a mi Szijjártó Péterünk. Két miniszter is szerepel ugyan a képen, mégis érdekesebb a harmadik, felettébb jól fésült és joviális úr, aki kettejük között álldogál. Ő Nyikolaj Koszov, aki látszólag a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke, valójában pedig… ki tudja, hogy milyen tevékenységet is végez ideiglenesen Budapesten állomásozva.
Nyikolajról, az általa betöltött szerepről és „bankjáról” tavalyelőtt cikkezett a Privátbankár, amikor Moszkvából Budapestre tette át a székhelyét a többek által kémbankként is emlegetett posztszovjet NBB, és maga az említett úr is.

A férfi nem először él Magyarországon, az édesapja a hetvenes évektől tizenkét évig vezette a szovjet titkosszolgálat, vagy ahogy mindannyian ismerjük: a KGB magyarországi részlegét. Édesanyja sem akárki, Jelena Koszova 1949-től New Yorkban élve szovjet kémként része volt az amerikai atomtitok, azaz az atombomba tervének ellopásában. Az említett, külügyérekkel közös fotón 32 foggal mosolygó Nyikolaj Nikolajevics Koszov korábban külszolgálatban (kacsint-kacsint), szolgálta a Szovjetuniót, dublini, majd londoni állomáshelyen. A Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége köztársaságokra mállása után különböző orosz állami vállalatoknál töltött be vezetői tisztségeket.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!