A nép szava

A nép szava

Így számolták a 2021. évi előválasztás második fordulójának szavazatait (Fotó: Országos Előválasztási Bizottság)

Fotó: ERDOS LASZLO

Akár illiberális, akár nem, a demokratikus berendezkedés alapvetése, hogy a világosan kinyilvánított népakaratot semmilyen praktikával nem lehet megmásítani, figyelmen kívül hagyni. Ez az elvi alap még akkor is, ha a gyakorlatban olykor csorbát szenved.

Az ellenzéki előválasztás résztvevői előre rögzített eljárásrend alapján, szabadon kinyilvánították az akaratukat: Márki-Zay Péter legyen az együttműködő pártok, szervezetek listavezetője, miniszterelnök-jelöltje a jövő tavaszi országgyűlési választáson. Vagyis: amennyiben az egyesült ellenzék parlamenti többséget szerez, ő lesz a miniszterelnök. Ennek szellemében gratulált Márki-Zay Péternek ellenfele, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje is vasárnap. – Ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt. Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő, ez a sorrend – ezt másnap Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke mondta egy videóban. Csakhogy az előválasztáson nemcsak az egyéni képviselőjelöltekről, hanem a miniszterelnök-jelöltről is döntés született, a népakarat a demokrácia szellemében a leendő többség kezét is köti. Nem állított ezzel ellentéteset Gyurcsány Ferenc sem, de kétértelmű megfogalmazása, a lebegtetés mintha direkt alájátszana a Fidesz mutálódott, híveit mélységesen lenéző, primitív kampányának, miszerint Márki-Zay Péter is csak az ő bármikor lecserélhető sakkfigurája.

Erről is olvashat a cikkben:
• Gyurcsánynak, Fidesznek egy a hangja.
• Van, aki nemcsak célozgat a népakarat eltérítésére, hanem a gyakorlatban is tesz érte.
• Sem jogászkodással, de még parlamenti kétharmaddal sem tanácsos átírni, semmibe venni a nép akaratát.

A teljes cikket a Magyar Hang október 22-én megjelent, 2021/43. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!