A tanársztrájk elfojtása

A tanársztrájk elfojtása

Sztrájkoló pedagógusok 2022. január 31-én (Fotó: Pedagógusok Szakszervezete)

Nagy szavakból, fennkölt mondatokból most sem volt hiány a kormányfő évértékelő beszédében. Előtte viszont pár nappal egy csúnya csínnyel olyan kormányrendeletet írt alá, amely értelmetlenné teszi – majdhogynem betiltja – a további pedagógussztrájkot.

Egy igazi munkabeszüntetésnek már csak olyan a természete, hogy az ellenérdekelt félnek valódi kárt, nehézséget okoz. Egy valódi demokráciában a munkavállalóknak joguk van olyan sztrájkot megszervezni és végrehajtani, amely kétségtelenül bosszantó kellemetlenséget tud okozni, mégis a sztrájk fegyverével elkerülhető, hogy a munkáltató túlzottan visszaéljen az amúgy is meglévő erőfölényével a beosztottjai kárára. Nevetséges egy olyan sztrájk, amely során a tanároknak érdemi munkát kell végezni, vagyis – ahogy azt a kormányrendelet előírja – az órák több, mint felét még ebben az esetben is meg kell tartaniuk, a gyerekfelügyeletet is biztosítaniuk kell. Pont az lenne az igazi sztrájk értelme, hogy fájjon, vagyis hogy a legtöbb szülőnek ki kellene találnia, ki vigyázzon a gyerekre, hogy ők is átérezzék, milyen az, amikor a tanár valóban nem végez munkát, és ezáltal komolyabb nyomást lehetne gyakorolni a jelenlegi hatalomra.

• Miért nem csak a tanárok ügye a pedagógussztrájk lényegének kormányzati jogi eszközökkel történő kiüresítése?
• Hogyan korlátozta az Orbán-kormány az emberek szabadságát?
• Miért nevetséges a kormánypárti érvelés, hogy nálunk nagyobb a szabadság, mint Nyugaton?

A teljes cikket a Magyar Hang február 18-án megjelent, 2022/8. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!