„Öregek vagyunk, de nem hagyjuk el őket, szó se lehet róla” – Dobrev Klára rendezvényén jártunk

„Öregek vagyunk, de nem hagyjuk el őket, szó se lehet róla” – Dobrev Klára rendezvényén jártunk

Résztevők a Demokratikus Koalíció (DK) országos nagyrendezvényén Pécsen, az Expo Centerben 2023. február 21-én (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

Dobrev-márkaépítés, rögtönzött nyugdíjas parlament és Gyurcsány Ferenc, az egyetlen igazmondó miniszterelnök – a DK pécsi nagyrendezvényén járt a Magyar Hang. A párt elsősorban a száguldó inflációt, a megélhetési válságot és a Magyarország NATO-tagságát támadó kormányközeli hangokat vette célba. Az árnyékminiszterelnök, Dobrev Klára 99 százalékban nyugdíjas, a pártot elkötelezetten támogató közönség előtt beszélhetett.

Erődemonstrációnak, egyfajta évértékelőnek, de a Dobrev Klára-márkaépítés egy állomásának is szánhatta a Demokratikus Koalíció a keddi, pécsi nagyrendezvényét. Az Európai Parlamenti képviselő – a DK árnyékminiszterelnöke – körülbelül 1200 ember előtt beszélt, szinte száz százalékban nyugdíjasok előtt, pedig a rendezvény elméletileg nyilvános volt. Viszont hétköznap délután négy órakor az aktív korosztály jó része köztudottan még dolgozik, vagy a gyermekeit kell elhoznia az intézményekből – ezért hát a DK számára valószínűleg nem is lehetett cél, hogy a fiatalabb korosztály képviseltesse magát. A résztvevők egy részét buszokkal szállították, sokan jöttek Pécsről és a környékbeli településekről, de az ország más részeiből is – pár perccel kezdés előtt például még egy ötven fővel érkező kiskunhalasi buszra vártak a szervezők. 

A nyugdíjas közönség már 15 óra után elkezdett szállingózni – többnyire azok jöttek korábban, akik a környéken laknak, és egyénileg utaztak ki a pécsi Expo Centerhez, a város délnyugati szélére. Sokan Dobrev Klárát ábrázoló zászlókat szorongatnak – a mozgósítás tárgya tulajdonképpen maga Dobrev volt, a rendezvény nem kötődött alkalomhoz, nem történt különösebb bejelentés, még csak évértékelőként sem volt meghirdetve a rendezvény – évértékelőt a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc tartott még február elején, most viszont nem volt látható a színpadon párttársa és felesége mögött. 

A résztvevők között nyilván elsősorban a DK legelszántabb támogatóival lehet találkozni, az első nyugdíjas, akit megszólítok, „Magyarország mindezideig egyetlen igazmondó miniszterelnökének” Gyurcsány Ferencet tartja. – Így igaz! Öregek vagyunk, de nem hagyjuk el őket, szó se lehet róla! – kontráz rá a felesége.

– Tőlük várjuk, hogy meg fog változni az életünk: hogy több lesz a nyugdíj, és  hogy megbecsülnek bennünket – mondja egy nyugdíjas hölgy, aki a férjével érkezett. – Úgy érzik, hogy a Fidesz nem becsüli meg nyugdíjasokat? Lépten-nyomon hangsúlyozzák, hogy 13. havi nyugdíjat adnak, prémiumot, nyugdíjemelést – vetem fel. – Az a céljuk, hogy megvegyék az idős embereket. De ez csak szemfényvesztés. Jó ez a kis pénz, ami jön, de tisztességes nyugdíjakat kellene adni – mondja a férfi, a felesége pedig hozzáteszi: több százezer embernek nagyon alacsony a nyugdíja. – Nekik hiába emelnek, az pár ezer forintot jelent. Pedig az életünket végigdolgoztuk – mondja. Elmondásuk szerint nem ábrándultak ki Gyurcsány Ferencből az őszödi beszéd után. – Akkor Orbán Viktorból is ki lehetne ábrándulni – jegyzi meg az asszony. – Azért nem kell haragudni rá, mert megmondta az igazat. Volt önkritikája legalább, és változtatni akart. Hogy az MSZP-nek nem tetszett, az az ő hibájuk, látszik is, hova jutottak – summázza.

Az inflációs helyzettel kapcsolatban pesszimisták. – Ebből nehezen fogunk kimászni, az biztos. És hogy mi vezetett idáig, azt csak a fideszesek tudnák megmondani – mondja a férj. Elmondásuk szerint régebben egy nagybevásárlás került 20 ezer forintba, ma már ezért a pénzért negyedannyit tudnak vásárolni. 

– A drága Klára miatt. Imádjuk. Reméljük, ő lesz a miniszterelnök, és vége lesz ennek az őrültek házának – válaszolja egy másik nyugdíjas hölgy arra a kérdésre, miért jöttek el. – Az Orbán a nép nyelvén nagyon jól tud beszélni, de nem valósítja meg azt, amiről szó van. Nézze meg ezt az országot. A nővérem sír az unokái után, külföldön vannak. Ők is sírnak, honvágyuk van, szeretnének hazajönni – mondja az idős asszony, aki elmondása szerint szavazott annak idején Orbán Viktorra is, már nem emlékszik, mikor, talán 1998-ban, a bizonytalansága azt sugallja: lehet, hogy ennél is régebben. Akkor Orbán fiatal volt, ezért reményt látott benne – ám szerinte a miniszterelnök nem bizonyított. Most Dobrev Kláráért rajong, aki maga is úgy akarja pozícionálni magát, mint aki lendületet, fiatalosságot hozna: a „naftalinszagú, vaskalapos” kormányoldali elittel szemben a volt miniszterelnök által vezetett, az MSZP romjain felépült DK reményként és lendületként definiálná magát.

A regisztráció után a terem felé szállingózó közönségben kevesebb, mint fél tucat olyan embert számolok meg, aki nem hatvan feletti. Egy harminc év körüli nő és két hasonló korú férfi együtt jött a rendezvényre, elmondásuk szerint a Baranya megyei Versendről. Láthatóan nincsenek nyilatkozáshoz szokva. – Dobrev Klárát támogatjuk, azért jöttünk – feleli egyikük a kérdésemre .– Miért? Ez egy jó kérdés. Gyere, nyilatkozz – fordul segítségkérően a barátjához. Ha azt kérdezem, mi nincs rendben szerintük, mi a probléma könnyebb a válaszadás: nagy az infláció, drágul az üzemanyag, és a férfi szerint nem igaz, hogy a háború miatt. – Nem nálunk van a háború. Érdekes, hogy más országokban ez nincs, csak nálunk. Én így gondolom – mondja.

Nem túl meglepő, hogy Dobrev Klára beszédének egyik fő témája a gondoskodó állam. Egy tucatnyiszor biztosan elhangzik a rendezvényen a „biztonság” szó is, nem csak anyagi értelemben. Megjelenik a beszédben a Fidesz-kommunikáció által a választási kampányban nagy sikerrel képviselt gondolat is, hogy a háborúból ki kell maradni. Dobrev úgy fogalmaz: „az országot távol kell tartani” az Ukrajnában folyó háborútól, azonban a béke és a biztonság garanciája szerinte nem a Fidesz által képviselt oroszbarát irány, hanem Putyin legyőzése és a NATO-tagság. Miután a kormánypárti nyilvánosságban egyre erősebbek a NATO-ellenes hangok – a Magyar Nemzet néven megjelenő lap egyenesen arról írt, a NATO „az USA erőszakszervezete” és biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Dobrev Klára ezzel szemben a beszédében azt hangsúlyozta: Magyarország a történelme során még soha nem volt annyira biztonságban, mint a világ leghatalmasabb katonai szövetségének kötelékében.

A rendezvény előtt a Dobrev Klára mögött felsorakozó DK-s képviselők és elnökségi tagok nem láthatóak, utána pedig hiába próbáljuk őket kérdezni. Az erődemonstráció során a sajtóval nem igazán kalkulálnak. Pedig volna miről kérdezni a Demokratikus Koalíciót, akár arról is, hogy fognak dűlőre jutni a magát egyre inkább a DK potenciális vetélytársaként pozicionáló Momentummal. Az önkormányzati választáson az ellenzéki pártok várhatóan nem kerülhetik el, hogy valamilyen formában ismét együttműködjenek, ezért korántsem érdektelenek a szövetségi politika kérdései, miközben a Momentum éppen most helyezkedett szembe határozottan a DK-val Ráczné Földi Judit képviselősége kapcsán. A politikus nemrég vesztett pert a Válasz Online ellen. A portál még az előválasztás alatt írta meg, hogy a Ráczné Földi Judit az előválasztás előtt tett nyilatkozatában letagadta offshore érdekeltségeit. Bár egy ilyen érdekeltség önmagában nem feltétlenül törvénybe ütköző, a Momentum nem fogadja el „offshore lovagok” jelenlétét az ellenzéki térfélen.

Dobrev Klárát egy kérdés erejéig sikerül megközelíteni a rendezvény után, és bár a stábja Ráczné Földi Judit említése után kész lenne azonnal lenyelni keresztbe még a mondat befejezése előtt, a politikus legalább jelzi, hogy kivárná a kérdés végét. Igaz, választ nem ad arra, hogyan tervezik rendezni a konfliktust a Momentummal, amely legutóbb már jelezte: bíróságon támadja meg a Választási Bizottság döntését, amely szerint a beleegyezésük nélkül is képviselő lehet Rácznéból. Dobrev Klára szerint a DK már mindent elmondott az ügyről, amit el szeretett volna. Ez nagyjából abban merült ki: tűzön-vízen át kitartanak Ráczné Földi Judit mellett.