Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor az orosz hatalom kiszolgálója

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor az orosz hatalom kiszolgálója

Gyurcsány Ferenc 2022-es évértékelője (Fotó: György Tücsök)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Orbán Viktor elveszítette önállóságát az orosz elnökkel szemben, valójában nem szuverén ember, hanem kiszolgálója az orosz hatalomnak, csak nem tudjuk pontosan, hogy miért. Ha az ország vezetője nem szuverén, az ország sem szuverén, és akkor nekünk szembe kell menni ezzel a vezetővel – többek közt ez mondta Gyurcsány Ferenc idei évértékelő beszédében vasárnap délután. Az influenzásan évet értékelő politikus szerint az ember vagy szabad világot akar a hazának vagy az önkény, a manipuláció és a hazugság világát. Úgy vélte ebben a kérdésben nincs harmadik út, „vagy itt vagy, vagy ott vagy”. Arról is beszélt, őszre programot ír az árnyékkormány. A politikus beszéde végén maga mellé invitálta Vágó Istvánt és Avarkeszi Dezsőt, akik úgy döntöttek, már nem kívánnak a párt elnökségi tagjai lenni, ezért nem indultak a mostani tisztújításon.

– A legtöbbünk nem nagyon szereti azt a békétlenséget, ami az országban van  – ezzel kezdte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke 19. évértékelő beszédét a párt vasárnapi, XIII. tisztújító kongresszusán. A volt kormányfőt már akkor álló vastapssal köszöntött a tagság, mikor megjelent a színpadon.

Gyurcsány szerinte nem azért van békétlenség, mert van 1-2 összeférhetetlen „fickó” vagy nő, hanem mert nem értünk abban egyet, hogy Magyarországnak mi a helye a világban. Szerintük Magyarország helye Európában van, a kormány szerint Európa szélén, mi több, azon kívül van – vélte. Szerinte ez a vita a holnapról szól valójában. – Mi azt gondoljuk, hogy Európa most és mindörökké – hangsúlyozta. Természetesen lehet brüsszelezni, „ismerjük ezt a szöveget”. Ők mikor Európáról beszélnek, nem Brüsszelről vagy Berlinről beszélnek, hanem a tisztelet kultúrájáról, arról, hogy törekszünk becsületesen élni, az emberhez méltó élet Európájáról. Amikor a kormány ezzel szembe megy, akkor ők féltik az életüket és a gyermekeik és unokáik életét. Ők egy nagyon tisztességes és hazafias politikát képviselnek szerinte. Ennek két nagy eleme a magyar politika, illetve a közös európai politika védelme.

Úgy vélte, a legnagyobb dilemma viszonylag egyszerű: vagy szabad világot akarsz a hazának vagy az önkény, a manipuláció és a hazugság világát. –Ebben az egyben én szerintem nem szabad megpróbálni egyensúlyozni – szögezte le. Szerinte ebben az értelemben nincs harmadik út, vagy itt vagy, vagy ott vagy. Mi nyugatos, demokratikus Magyarországot akarunk, erről nem fogunk a Fidesszel vitát folytatni.

– Én úgy látom, hogy törékennyé tették a magyar – mondta. Szerinte a legfájdalmasabb történet ezek közül az, hogy Bucsa után még mindig nem értjük, hogy nem lehet támogatást nyújtani ahhoz a szemérmetlen, hazug, gyilkos magatartáshoz, amit a magyar kormány tanúsít – mondta a civilek oroszok általi kivégzésére utalva. Bucsa óta az orosz elnök háborús bűnös, így szerinte nincs helye mérlegelésnek. – Magyarország egy bűnössel működik együtt, ráadásul úgy, hogy az országnak ebből előnye sincs – mondta. – Orbán Viktor elveszítette önállóságát az orosz elnökkel szemben, valójában nem szuverén ember, hanem kiszolgálója az orosz hatalomnak, csak nem tudjuk pontosan, hogy miért. Ha az ország vezetője nem szuverén, az ország sem szuverén, és akkor nekünk szembe kell menni ezzel a vezetővel – jelentette ki nagy tapsot kapva.

„Aki nincs ellene, az vele van”

Később arról filozofált, nem tudni, hogy az Isten teremtette-e az embert vagy az emberi elme az Istent. Szerinte miután ezt nem tudni, akkor jár el helyesen az állam, ha erről nem beszél, távol tartja magát a kérdéstől. – A jóban való hit közös történetünk, a vallás pedig magánügy – mondta.

Arról is beszélt, Magyarország ma magányosabb, mint bármikor az elmúlt évtizedekben, a magyar emberek se voltak még soha ilyen védtelenek. A mai kormány cserbenhagyta az országot és az embereket véleményük szerint, ezért ők szemben állnak velük. Szerinte ebből következik pár dolog: nem lehet legyőzni a Fideszt, ha eközben megadjuk magunkat neki. Aki azt mondja, hogy az iskola, az oktatás, a tanítás ügye nem politikai kérdés, aki azt mondja, hogy a várólisták hossza nem politikai kérdés, aki azt mondja, hogy az akkumulátorgyárak telepítése sem lehet politikai kérdés, az valójában nem legyőzni akarja a Fideszt, hanem meggyőzni, aki pedig meggyőzni akarja, az valójában megtartani akarja a Fideszt. A pártellenes, politikaellenes populizmus ebbe a helyzetben kifejezetten a mai fenntarthatatlan hatalom fenntartását szolgálja, én azt gondolom, hogy hazaellenes – vélte. Így szerinte nem lehet külön-külön ügyenként megküzdeni ezzel a rendszerrel, mert ha ellopták a hazánkat, a rendszert kell leváltani, nem az egyes elemeket megváltoztatni. Akik ma felszólalnak a mai kormány ellen, tüntetnek ellenük, azoknak azt üzente: ebben az esetben sincs harmadik út, nem lehet középen állni. – Aki nincs ellene, az vele van – mondta.

Szerinte legalább 2 millió ember másik világot akar, nekik azt tudja ajánlani, hogy egyetlen egy stratégiai magatartás van: teljes szembenállás a kormánnyal, teljes azonosulás a hazával. Ez az egyetlen sikerrel kecsegtető ellenzéki stratégiai szerinte. A teljes szembenállás alatt azt érti, minden lehetséges törvényes eszközzel fel kell lépni, hogy gyengítsék ezt a kormányt. – Ez a kormány törvénytelen, ez a kormány erkölcstelen, ez a kormány becstelen, ez a kormány bűnöző kormány – vélte hozzátéve: „nem ellenzéke vagyunk ennek a kormánynak, hanem ellenfele”.

Azzal folytatta: alá lehet merülni a rendszerbe vagy aktívan szolgálni azt két különböző dolog. A DK-t arra akarja rávenni, hogy rá kell mutatni azokra személy szerint, akik a rendszer építőkockái, „ki kell mondani a nevüket, ti csináljátok ezt, ki kell mondani, hogy szégyent hoztok a hazára, ölitek, áruljátok ezt a hazát”. – Ezt a rendszert emberek csinálják, olyan emberek, akik valamiért szerintem eladták a lelküket, a becsületüket és a tisztességüket – vélte. – Nekünk azt kell mondani, hogy ezt a rendszert szolgálni, a Fideszt aktívan támogatni, az több mint bűn, az szégyen, és szégyelljétek magatok! – jelentette ki.

Programot ír az árnyékkormány

Két szakpolitikai kérdésről is szólt. Az oktatásról azt mondta, nyilván látják a feszültségeket. Az a része a tiltakozásnak, ami a pénzről szól, az viszonylag egyszerű, azt oda kell adni. De van ennél egy picivel bonyolultabb kérdés is: jó lenne, ha mikor iskoláról beszélünk, eljutnánk odáig, hogy a tudásnál sokszor fontosabb az értés, a válasznál sokszor fontosabb a kérdés. Úgy vélte, ha a gyerek kíváncsi lesz, akkor messzire fog tudni jutni a maga világában, a mai iskola viszont nem ilyen, ez sokak felelőssége. Olyan oktatást szeretnének, aminek közepében a gyerek lelke, tudásvágya, személyisége van.

Úgy vélte, a magyarországi cigányok joggal érezhetik úgy, hogy magára hagyták őket. Aggódik minden mondat miatt, amit ebben a tárgyban kimond, hogy valakit bánt-e vagy sért-e. Nincs tisztességes közbeszéd arról, hogy itt él köztünk 800 ezer ember, akik cigányságuk miatt kitaszítottak, akik körében a megbélyegzettség drámai méreteket ölt, mi pedig elfordítjuk a fejünket, túlnyomó többségünk inkább távolságot tart. Olyan közösséget szeretne vezetni pártelnökként, olyan ország polgára szeretne lenni, ami érti, hogy nem fordíthatja el a fejét sok százezer magyar ember elől nem élhetünk sokáig úgy békében és tisztességben, hogy nem veszünk tudomást arról, hogy vannak cigány testvéreink, akiknek baját részben mi okoztuk, részben ők.

Ezután rátért a Dobrev Klára vezette DK-s árnyékkormányra, ami szerinte reményt ad az embereknek, hogy van, akire lehet számítani, ami megoldást jelent. – Az a kiinduló pontja az árnyékkormány politikájának, hogy tiétek az ország, tiétek a hatalom, mi pedig szolgálunk benneteket – állította. Bejelentette: a DK mostani kongresszusa a pártelnökség felhatalmazásával arra kéri az árnyékkormányt, hogy dolgozza ki és mutassa be őszre a holnap Magyarországának programját.

Vágó István már nem akar elnökségi tag lenni

Arról is beszél, sokat nem akar beszélni a pártról, mert „nagyjából rendben vagyunk”. Szerinte négy dolguk van:

1. A DK legyen az otthona az Orbán-kormány ellenfeleinek.
2. Az árnyékkormánnyal mutatni, hogy van remény.
3. A DK legyen ott mindenhol, ahol vágyják a szabad európai életet.
4. Őrizni kell a haza tisztességét, hogy lássák, hogy van egy olyan Magyarország is, ami barátokat, partnereket és békét keres.

Ezután arra tért ki, két hozzá közelálló ember nem indult újra a párt elnökségi tagjának a mostani tisztújításon. Ő végtelenül hálás az eddigiekért nekik: ők Vágó István és Avarkeszi Dezső. A DK-elnök ezután a színpadra szólította megköszönni két párttársa eddigi munkáját.

Gyurcsány Ferenc évértékelőjét egyébként megfázva mondta el, még felszólalása elején jelezte, influenzával küzd, ez hallatszott is a hangján.

DK-ba átlépett politikusokat tapsoltattak meg

A párt sajtónyilvános eseménye még Gyurcsány beszéde előtt azzal kezdődött, hogy megemlékeztek a napokban elhunyt országgyűlési képviselőjükre, Kordás Lászlóra. – A legnagyobb megtiszteltetés, hogy Kordás Laci közénk tartozott – mondta Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke, majd arra kérte a résztvevőket, egyperces néma felállással emlékezzenek. Ezt követően meghallgatták az Európai Unió himnuszát, majd egy videóbejátszással folytatódott a rendezvény, ebben többek közt azt állították, hogy 15 ezer párttagjuk van. Ezt követően köszöntötték a többi ellenzéki párttól átcsábított politikusokat: elsőként az exmomentumosokat, majd egy exjobbikost, az expárbeszédeseket, végül az ex-MSZP-seket akiket nagy taps fogadott.

A tisztújítás eredményeként a párt elnöke Gyurcsány Ferenc, ügyvezető alelnöke pedig Molnár Csaba lett. A DK alelnökeinek a tagok Vadai Ágnest, Varju Lászlót, Gy. Németh Erzsébetet és Ara-Kovács Attilát választották. A DK elnökségi tagjai Kálmán Olga, Cserdiné Németh Angéla, Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Rónai Sándor, Ráczné Földi Judit, László Imre, Barkóczi Balázs és Varga Zoltán lettek. A párt etikai bizottságának elnöke Nemes Gábor lett. 

Februárban felpörög a hazai belpolitikai élet: pénteken az MSZP, szombaton az LMP és a Momentum tartott évadindító rendezvényt, míg jövő hétre háromnapos kormányülést hívott össze Orbán Viktor Sopronban.

Az ellenzéki térfél nagy kérdése várhatóan az lesz, a jelenleg domináns DK-t meg tudja-e szorongatni majd a Momentum, és hogy Dobrev Klára vagy Donáth Anna lesz-e az ellenzék vezető arca, erről itt írtunk.