Gigantikus pilótajáték a nyugdíjjal

Gigantikus pilótajáték a nyugdíjjal

Fotó: Pixabay

November 28-án lezárult a 2022-es népszámlálás. A pótösszeírásban részt vevőkkel együtt, akik az elmúlt héten, a települési jegyzőt felkeresve tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, összesen 4,6 millió lakáskérdőív és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe – utóbbi a becsült várható népesség 96 százaléka. Ezzel a hírrel örvendeztette meg az állami statisztikai szolgálat az istenadta népet. Azért mondjuk, hogy örvendeztette, mert a közlemény címe így szólt: „Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás”. A jelentés tehát azt tudatja kimondatlanul, hogy körülbelül 400 ezer honfitársunkat nem sikerült megtalálni október 1-je és november 28-a között. Mennyi is a 400 ezer honfitárs? Ez a létszám annyi, mint Győr, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém és Szombathely összlakossága, vagy Tolna és Nógrád megye együttes lélekszáma. Szemléletes az is, ha úgy mutatjuk be, hogy a komplett 2018–22-es Orbán-ciklusban körülbelül ennyi kisbaba született.

Ennek fényében előre is elképzelhetjük a népszámlálás megbízhatóságát. Ez nem szimplán a Központi Statisztikai Hivatal minősítése, sokkal többről van szó. A hivatal nyilván megpróbált mindent – a „baj” a néppel van… Hol lehet 400 ezer honfitársunk? Két megyényi embertömeg nem tűnhet el nyomtalanul. Reálisan két dolgot feltételezhetünk. Egyrészt százezres nagyságrendben vannak „honfitársaink” olyan tartósan külföldön, hogy két hónap sem bizonyult elegendőnek a velük való kapcsolatfelvételre. Másrészt azt is kénytelenek vagyunk feltételezni, hogy szomorúan sokan élnek emberhez méltatlan körülmények között, gyakorlatilag még a községi jegyzők számára is láthatatlanul.

• Hová tűnt a 400 ezer ember?
• Nyugdíjrendszerünk már rég összeomlófélben van.
• A magyar társadalom már 1977 óta fordított pilótajátékot játszik a nyugdíjrendszerrel.

A teljes cikket a
Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!