Kész a NER emlékműve: Orbánt is simára csiszolták

Kész a NER emlékműve: Orbánt is simára csiszolták

Fotó: Beton.Hofi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogy elfoglalták az egyetemeket, hogy elüldözték a CEU-t, hogy feldarabolták az MTA-t, hogy megalázzák a pedagógusokat, hogy lezüllesztik a közoktatást, hogy tönkreteszik a felsőoktatást, hogy kivéreztetik a független művészeti szervezeteket, hogy elnémítják a kritikus alkotókat, hogy tehetségtelen talpnyalókat ültetnek kulcspozíciókba, hogy szennyezik a környezetet, hogy részletre eladják az országot Kínának, hogy ajtót nyitnak az orosz titkosszolgálatnak Európára, hogy Vlagyimir Putyin kedvét lesik, hogy egymásnak uszítják a társadalom különféle csoportjait, hogy a kisemmizettek ellen hergelik a közvéleményt, hogy a gyermekeket ugyan nem védik meg, de gyermekvédelem címszóval pedofilozzák a homoszexuálisokat, hogy leépítik a demokratikus működés rendszerét, hogy Mészáros Lőrinc nevére íratják az országot, hogy ha valaki kicsit is sikeresebb, másnap már megjelennek a „cégtől” és átveszik a vállalkozását, hogy kisajátítják a budai Várat, hogy semmit sem tesznek az egészségügy állapotának javításáért, hogy a rossz gazdaságpolitikájuk következtében rekord magas az infláció, hogy magasról tesznek a szólásszabadságra, hogy gátlástalanul öntik a pénzt a miniszterelnök kedvenc sportjába, hogy ha nem gépelek elég gyorsan, még ezt a billentyűzetet is kilopják a kezem alól, mielőtt befejezném a mondatot, és hogy mindezt cinikus félmosollyal az arcukon csinálják, már megszoktam, ez a hétköznapok normális működése. Nem is mehetne másként.

De az, hogy egy koncert felvételéből kivágják Orbán Viktor nevét, nehogy baj legyen belőle, az feldolgozhatatlan, jóvátehetetlen és megbocsáthatatlan. Az a pitiáner beszariság teteje. Minden nap azt gondoljuk, hogy már nem lehet nevetségesebb a rendszer, de a hatalom és az annak végbeléhez tapadt apparátus újra és újra ránk cáfol. Mégis megkockáztatom, ezzel a cenzúrával a NER befejezte saját emlékművét, faraghatják, csiszolhatják, díszíthetik, de ennél hitelesebb már nem lesz.

Aki nem értesült volna róla: a Beton.Hofi néven ismert rapper A38 hajón felvett előadásából vágták ki a kormányfő nevét. „Belehalok milyen szabad ország ez, anyámnak írok sms-t és az Orbán les” – így hangzik a dal szövege, a Petőfi TV-n sugárzott produkcióban azonban „Orbán” helyett csak egy ügyetlen vágás hallatszik. Az MTVA egyelőre nem reagált az ügyre. A lopásnak, a hazugságnak, a megfélemlítésnek, a hazaárulásnak, a gyávaságnak, a cinizmusnak, az átverésnek, a kizsákmányolásnak és a pusztításnak tétje van. De annak, hogy egy senki által nem követett csatorna éjjeli műsorában sugárzott koncerten elhangzik-e Orbán Viktor neve, vagy sem, semmi tétje nincs, teljesen érdektelen. Nem változik tőle semmi, ha a nézők azt hallják, hogy „Orbán les”, mégis cenzúrázták a felvételt. 

A templomok felsőbb régióiban – nagy magasságban, oszlopok tetején stb. – álló szobroknak csak a felénk néző oldalát látjuk, a művészek mégis hasonló műgonddal faragják ki az alakok hátsó részét is. Ugyanilyen alkotói éthosz szerint dolgozik a NER propagandagépezete: még ha takarásban, árnyékban, teljes sötétségben, tökéletesen észrevehetetlenül áll is egy-egy produkció, akkor is meg kell szabadítani a kritika egyenetlenségeitől.  

Annyiszor ismételtük már el – teljesen indokolatlanul – a „legsötétebb ötvenes éveket”, hogy mára elvesztette jelentését a párhuzam. És ez így is van jól, ez ugyanis messze nem az ötvenes évek, sokkal rosszabb annál. Most lehetőségünk van szabadon gondolkodni, de minek? A jobb híján közmédiaként meghatározott, százmilliárdokból működtetett propagandagépezet bizonyítja, hogy a szabadság csupán a szabadság keserű illúziója. A rendszer már olyan mélyen épült be mindannyiunk tudatába, hogy észre sem vesszük: mi magunk működtetjük. Kérés nélkül is simára csiszoljuk a miniszterelnök szobrának minden látható és láthatatlan részletét. Van persze direkt felsőbb utasítás, erről sokan sokszor beszéltek már: a közmédia bizonyítottan a kormány szekerét tolja. De a parancstól független, belső diktatúra sokkal veszélyesebb ennél. Kiszámíthatatlanul működik, a végeredmény mégis megjósolható: Orbán Viktort az életük árán is megvédik az MTVA dolgozói. Ha kell, még a Petőfi TV három darab, véletlenül odatévedt nézőjétől is.