Orbán Viktor miatt cenzúrázott egy koncertet a közmédia

Orbán Viktor miatt cenzúrázott egy koncertet a közmédia

Beton.Hofi a Fonogram – Magyar Zenei Díj átadóján

Fotó: Facebook/Beton.Hofi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös megoldást választott a közmédia, hogy megóvja Orbán Viktor miniszterelnök jó hírét: egyszerűen kivágták a nevét egy koncert felvételéből. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója – akit egy 2015-ös bírósági döntés értelmében egy riport korábbi manipulálása miatt jogosan nevezhetünk hírhamisítónak – február elején arról tájékoztatta az Európai Bizottság delegáltjait, hogy a közmédia kiegyensúlyozottan, a szakmai előírásoknak és vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelve működik. Ugyanő korábban arról is beszélt, hogy az MTVA a brit közszolgálati média, a BBC sztenderdjeit szem előtt tartva működik.

– 2023-ban, Magyarországon már-már illetlenség megkérdezni egymástól, hogy „hogy vagy?” – erős felütéssel indult a Petőfi TV csütörtök esti Kulisszák mögött – Az A38 hajón című adása, amelyben a Beton.Hofi művésznéven ismert rappert, Schwarcz Ádámot mutatták be. A közmédia fiatalokat célzó csatornáján futó portrésorozat epizódjait egy-egy koncert köré építik fel: a fellépést az előadóval készült beszélgetés egészíti ki. A február 23-án sugárzott részben Beton.Hofi pályáját ismerhettük meg, a készítők külön hangsúlyozták, hogy a rapper „erdélyi származású”, a személyétől nehezen elválasztható rendszerkritikáról azonban diszkréten hallgattak.

Nem volt könnyű dolguk a szerkesztőknek, hiszen az előadó legismertebb, Bagira című dalában eltéveszthetetlenül megjelenik a magyar miniszterelnök, méghozzá nem a legkedvezőbb kontextusban: „Belehalok milyen szabad ország ez, anyámnak írok sms-t és az Orbán les”. Ezt akár a Pegasus-botrányra, akár a totális társadalmi kontrollra érthetjük, de akárhogy is magyarázzuk, üzenete rengeteg emberhez eljutott már, hiszen a klipet jelen pillanatig több mint 6 millió alkalommal nézték meg a YouTube-on. Ez nem zavarta a közmédia szerkesztőit abban, hogy a koncert felvételéből eltüntessék a miniszterelnök nevét: 37:37-nél hallható, pontosabban nem hallható az „Orbán” szó, a vágás ügyetlensége miatt egy nyilvánvaló szünet maradt csak a helyén. Egy, szintén az A38 hajón készült koncertfelvételen – amely az előadó Facebook-oldalán is elérhető – a kormányfő nevét nem spórolta ki sem a rapper, sem a közönség:

Megkerestük az ügyben az MTVA-t, hogy megtudjuk, ki és miért döntött arról, hogy cenzúrázzák a felvételt, illetve hogy Orbán Viktor neve miért nem hangozhat el a közmédia adásában, amint reagálnak, frissítjük a cikket.

A parlament költségvetési bizottsága tavaly októberi döntése értelmében az MTVA 2023-ban 127,5 milliárd forintból működhet, ez 3,5 milliárddal alacsonyabb, mint a 2022-es költségvetése.