Szegénységi bizonyítvány

Szegénységi bizonyítvány

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek videokonferenciáján, a Karmelita kolostorban 2020. november 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon úgy tűnik, hogy Orbán Viktor már egy ideje megkapta az ellenszérumot. De nem azt, amelyik a koronavírus ellen jó, hanem ami megvéd a jogállamiságtól. Gondolom, az orosz oltás lehet az. A miniszterelnöknek a demokratikus alapértékekkel kapcsolatos mérhetetlen ellenállása már egész Európában komoly aggodalmakat okoz, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy az uniós pénzek blokkolásával a magyaroknak árt a legtöbbet. És ezt nem a sorosista, brüsszelita, balliberális hazaárulók (huh, és migránsbarát is, majdnem kimaradt) mondják, hanem a magyar emberek többsége, köztük saját választói.

Készült ugyanis egy felmérés az EU valamennyi országára vetítve, ahol többek között arról kérdezték az embereket, hogyan hat a pénzügyi helyzetükre a válság. És bár mindenhol okkal panaszkodnak, a magyarok 74 százaléka mondta azt, hogy érintette, vagy érinteni fogja anyagi helyzetét a járvány. Európában a legnagyobb arányban Magyarországon mondták az emberek, hogy máris bevételkiesést szenvedtek el, ez a válaszadók 44 százalékát jelenti. A – Varga Judit tolmácsolásában – diktatórikus Dániában a polgároknak csak 14 százaléka merte ezt mondani. Ugyancsak Magyarországon mondják legtöbben azt (6 százalék), hogy a válság miatt fizetésképtelenné váltak. Az is megdöbbentő, hogy a magyarok 15 százaléka számolt be arról, hogy a romló gazdasági helyzete miatt nem tud megfelelő minőségű élelmiszer vásárolni. Ezzel Bulgáriában holtversenyben az utolsó helyen állunk. Hol vannak azok az idők, amikor a románokkal, meg a szlovákokkal versenyeztünk! Bár fel tudom hozni azt az edzői bölcsességet Orbán védelmében, hogy a győzelem titka az ellenfél helyes megválasztása.

Egy másik összehasonlításban is a bolgárokkal osztozunk a sereghajtó pozícióján. A tagállami korlátozó intézkedéseket értékelve a magyarok 67 százaléka mondta azt, hogy nagyobb a gazdasági károkozás, mint az egészségügyben tapasztalható haszon, az ellenkező véleményen csak 26 százalék volt. És ugyanebből a felmérésből derült ki, hogy a magyarok 72 százaléka gondolja, hogy a jogállamiságot össze kell kötni az uniós források felhasználásával. Kétlem, hogy a Fidesz tábora 28 százalékra olvadt volna...

Ennek a felmérésnek az adatfelvétele több mint egy hónapja törént, azóta a helyzet csak romlott, így a fenti adatok még sötétebb képet festhetnek ezekben a napokban.

Ebben a helyzettben mondja azt Orbán, hogy nem kell az EU-s pénz, mert „sorosgyörgy”. És ebben a helyzetben mondja azt is, hogy Magyarország már felvett 800-900 milliárd forint hitelt a pénzpiacokról, ami szintén egy értelmetlen dolog. Az uniós mentőcsomagnak (amiből ugye ki akar maradni) éppen az a lényege, hogy az EU veszi fel a hitelt, sokkal kedvezőbb feltételekkel, s így adja tovább a forrásokat. Vagyis, olcsóbban tudja a tagállamokat pénzhez juttatni. Az EU adósságbesorolása „AAA” – ez a létező legjobb. A magyar államé vagy „BBB”, vagy „Baa3” – ami gyenge közepesnek számít, természetesen messze elmaradva a legjobb értékeléstől.

Csak a viszonyítás kedvéért, hogy mi forog kockán: 7000 milliárd forint a kohéziós forrásból és több mint 4200 milliárd forint az agrártámogatási rendszerből a következő hétéves költségvetés terhére. Ezen túl 2100 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás az újjáépítési csomagból. Ezeknek a hiányát még nem érzik azok, akik a fentebb említett felmérésben nehéz gazdasági helyzetükre panaszkodnak. De ez csak idő kérdése, amennyiben nem múlik el a jogállamiság-ellenes oltás hatása, vagy elfelejtik beadni az ismétlő oltást.