Éremért küzdhetünk a birkózó vb-n

Éremért küzdhetünk a birkózó vb-n

Korpási Bálint (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton kezdődött Kazahsztán nemrég Asztanáról Nur-Szultanra átnevezett fővárosában a 2019-es birkózó-világbajnokság, amelynek külön tétet ad az olimpiai kvalifikáció. A magyar válogatott több érmet és még több tokiói kvótát remél.

Meglehetősen szép létszámú magyar válogatott vág ma neki a szeptember 22-ig tartó olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságnak a kazah fővárosban, Nur-Szultanban: 18-an állnak majd szőnyegre, 8 kötött- és 5-5 szabadfogású, illetve női birkózó. Ezúttal talán még az érmeknél is fontosabb, hogy a legjobb hat között végezzenek sportolóink, ugyanis Kazahsztánból súlycsoportonként hat-hat sportoló váltja meg a tokiói repülőjegyét. A fennmaradó kvótákat a 2020-as kontinentális selejtezőkön – 8-8, Európából 2-2 –, és a 2020-as világselejtezőn lehet megszerezni (2-2). Persze nem könnyű kivívni a részvételi jogot, hiszen a NOB a riói olimpiához képest csökkentette a résztvevők számát, így a kvalifikációs sorozat ezúttal már csak három versenyből áll.

Mindenesetre a birkózók esetében a válogatott szakmai igazgatója, a kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter a kötöttfogásúaktól  – Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67), Korpási Bálint (72), Lőrincz Tamás (77), Lévai Zoltán (82), Lőrincz Viktor (87), Kiss Balázs (97), Lám Bálint (130) – két érem megszerzését, illetve a lehető legtöbb olimpiai indulási jog megkaparintását várja. Persze bízik abban, hogy a nők – Dénes Mercédesz (53 kg), Barka Emese (57), Sastin Marianna (62), Sleisz Gabriella (67), Németh Zsanett (76) – és a két honosított orosz birkózóval felálló szabadfogásúak – Muszukajev Iszmail (65 kg), Kuramagomedov Murad (74), Veréb István (86), Tóth Bendegúz (92), Ligeti Dániel (125) – is képesek lesznek kvótákat és érmeket szerezni.

„Mindenképpen bízom egy-két kvótában, erre a Lőrincz-fivérek a legesélyesebbek, de Torba Erik is sokat fejlődött, idén ezüstérmes volt az Európai Játékokon, a korelnök Kiss Balázst pedig ezúttal elkerülték a sérülések. S ne csak az olimpiai súlyokat figyeljük, mert ez egy vb, s a nem ötkarikás kategóriákban Korpási Bálint és Lévai Zoltán egyaránt szép reményekkel indul” – jelentette ki a kötöttfogásúak kapitánya, az olimpiai bajnok Sike András.

A női csapat vezetője, Ritter Árpád a két legjobb magyar, Barka Emese és a szülésből visszatérő Sastin Mariann szereplésétől várja a legjobb eredményt – azaz érmet és kvótát is –, de bízik a fiatalokban is, akiket képesnek tart egy komolyabb bravúrra is.

„Barka Emese és Sastin Marianna remek állapotban van, erre az idei versenyek jelentik a bizonyítékot, sőt, egyre jobban birkóznak. Fontos, hogy fejben bírják a tétet, de minden rendben van ebben az értelemben is. Jó eredményt várok tőlük, bennük van a kvóta. Németh Zsanett a tavalyi budapesti vb-n olyan versenyzőt is vert, akit korábban soha, hasonló bravúrra ő is éremközelbe kerülhet” – állította Ritter.

A szabadfogásúak kapitánya akár három tokiói részvételi jog megszerzését sem zárja ki az öt fős csapatától.

 „Lehet, hogy a vb-n könnyebb lesz kvótát szerezni, mint a majd a kvalifikációs versenyeken, remélem nekünk is sikerül. Honosított versenyzőink közül Muszukajevet esélyesnek tartom erre, ha Veréb Jimmy fejben, koncentrációban rendben lesz, ő sem esélytelen, a szintén rutinos Ligeti Dani talán labilisabb, de bárkinek fel tudja adni a leckét a nehézsúlyú mezőnyben” – vélekedett Dvorák László.

A nem olimpiai kategóriában, a kötöttfogásúak 72 kilós mezőnyében a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint kirobbanó formában versenyzett szombaton, és előbb a nyolcaddöntőben 6-0-ra verte a kirgiz Carjovot, majd a negyeddöntőben szintén 6-0-ra az azeri Suleymanovot. A fináléért az idei Eb-aranyérmes orosz Mancigov következett, akit legutóbb, a nyári Német Nagydíjon legyőzött Korpási. Sajnos ezúttal az orosz sokkal jobbnak bizonyult (0-8), így a magyar versenyző vasárnap a bronzéremért léphet majd szőnyegre a vigaszágról érkező ellenféllel.

A szintén nem olimpiai súlycsoportban, a 82 kilósok között az U23-as és junior Európa-bajnok, de a felnőttek között világversenyes újonc Lévai Zoltán a selejtezőben 9-0-s technikai tussal verte a svéd Kourinnoit, de a nyolcaddöntőben hiába vezetett 3-1-re az idei Eb-győztes dán Bisultanov ellen, egy hajrábeli vitatott bírói döntés – a kilépését menekülésnek véve 1 helyett 2 ponttal büntették – után a 3-3 nem neki kedvezett. A csecsen származású rivális a következő körben kikapott, így Lévai kiesett.

A vasárnap szőnyegre lépő további kötöttfogású birkózóink közül Krasznai Máté (67 kg) azeri, a 2017-es Eb-győztes Lőrincz Viktor (87 kg) türkmén, a 2009-es vb-aranyérmes Kiss Balázs (97) pedig osztrák riválissal kezd. S itt már a tokiói kvóta is a tét!

Címkék: birkózás