A görög phalanx sem tudta megállítani a magyar lányokat

A görög phalanx sem tudta megállítani a magyar lányokat

Gangl Edina és Máté Zsuzsanna, a magyar, valamint Eleni Szenaki, a görög válogatott játékosa a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 17-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oroszok legyőzésével a görögök elleni csoportmeccs kifejezetten fontos volt az elsőség szempontjából. A statisztikák egyértelműen a magyar lányoknak kedveztek, a legutóbbi öt találkozóból négy alkalommal sikerült megverni őket; legutóbb december 23-án Athénban győztünk 9-5-re ellenük a világliga-selejtezőn.

A meccs egy gyors magyar góllal indult, Garda Krisztina avatta fel a görög kapust. Az ellenfél azonban hamar megfordította az eredményt, előbb Avramidu, majd Szenaki is betalált, s máris 2-1-re mentek a hellén lányok. Ekkor Garda tartotta a lelket a magyarokban, távolról jobbal a jobb alsóba bombázott. A negyed második felében mi szaladtunk az eredmény után, Elefteríá Plevritu góljára Illés Anna, míg Cukala találatára pont a sípszó előtt Leimeter Dóra válaszolt. 4-4 lett az első játékrész, mindkét csapat jól használta ki az emberelőnyöket.

A második felvonást a görögök kezdték jobban, Margaríta Plevritu lőtt gólt. Utána másodjára is kiállították Elefteríá Plevritut, így az emberelőnyt megint remekül kihasználva Gurisatti Gréta első kapuralövéséből egyenlített, 5-5. Időt kért Bíró Attila, a megbeszélt figurát megvalósítva, Illés góljával ismét a magyarok vezettek. Az öröm azonban csak a következő támadásig tartott, Szenaki ugyanis újfent egálra korrigálta az eredményt, 6-6. Gangl elég jó napot fogott ki, több komoly védést mutatott be, s nagy szerepe volt abban, hogy a görögök nem tudtak meglépni. Így sikerült ismét vezetnük, Parkes Rebeka két gólt is lőtt egymás után, 8-6. Közben a görögök egyik játékszervezője, Elefteríá Plevritu megkapta a harmadik kiállítását, így ő már a félidő előtt kiszállt a játékból.

Harmadjára is a magyarok hozták el a labdát a felúszást követően. Az első három percben nem esett gól, Vályinak volt egy komoly ziccere, ám hiába úszhatott a kapusra, közelről sem sikerül betalálnia. A görögök a negyed közepe előtt időt kértek, eközben Bíró Attila kapott valamiért sárga lapot. Újabb találat egyik oldalon sem akart összejönni. Öt perc telt el, amikor egy nagy centerharc után büntetőhöz jutottak a magyarok, az ötméterest Garda értékesítette, 9-6. Ekkor kicsit rákapcsoltak a magyar lányok, Vályi Vanda is betalált, 10-6-ra mentek el a mieink. A görögöknek a harmadik negyedben nem sikerült gólt szerezniük, ekkor elég meddőnek tűnt a támadójátékuk.

A görög Alkiszti Avramidu (kék sapkában) és a magyar csapat egyik legjobbja, Garda Krisztina a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 17-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hosszú időn után szerzett gólt az ellenfél, ám így se sikerült közelebb kerülniük a magyarokhoz, ugyanis Kocia találata előtt Parkes is eredményes volt, 11-7. Keszthelyi vissztért a meccs végére, miközben a görögök próbáltak nyomni, Kocia remek ejtésével és Ninu találatával máris csupán kettőre olvadt az előny, 11-9. Bíró Attila ekkor időt kért, megpróbálta rendezni a sorokat, mert a meccs bizony, még nagyon nem volt meg, koncentráltabb támadójátékra volt szükség. Kettős emberelőnyhöz jutottunk, de azt sem sikerült kihasználni.

Három perccel a vége előtt aztán Garda törte meg a magyar gólcsendet egy nagy bombával. Másféllel a vége előtt Margaríta Plevritu köszönt be, 12-10-re alakult az eredmény. Leimeter találatával azonban egyértelművé vált, hogy a ma esti győzelmet nem vehetik el a magyaroktól. Hiába nyerte 4-3-ra az utolsó negyedet a görög válogatott, a vége 13-10 lett Magyarországnak. A meccs két legjobbja a négy gólig jutó Garda és a meccsen összesen tíz védésig jutó Gangl Edina voltak.

S noha vasárnap este 19 órától még lesz egy szerbek elleni találkozó, ám mivel annak a magyar lányok az abszolút favoritjai, így a görögök legyőzésével Bíró Attila csapata az első helyen léphet majd tovább a csoportkörből a hazai rendezésű vízilabda Európa-bajnokság kieséses szakaszába, ahol a remények szerint várhatóan a francia csapattal játszanak.

– Háromgólos győzelem után nem igazán lehet hiányérzetem. Az elején kicsit szellős volt a zónánk, mire felvettük a játékvezetők ritmusát, addig eltelt másfél negyed, ezért is tudtak a görögök a meccsben maradni. Onnantól viszont kinyílt az olló, és a jól működő zónánkkal kilenc percig nem kaptunk gólt, elől pedig jól muzsikáltunk. Le a kalappal a lányok előtt, mert minden teherrel együtt jól bírták fejben is – nyilatkozta Bíró Attila.

Az MTI által is idézett kapitány szerint a csapata jó fizikai állapotban van, de azon még dolgozniuk kell a következő napokban, hogy fenn tudják tartani a frissességet. A folytatásról szólva elmondta, természetesen már a negyeddöntőre készül a gárda, hiszen a szerb a mezőny egyik leggyengébb csapata, s hozzátette, a nyolc között a franciáknak örülne.

Vízilabda-Európa-bajnokság, nők. Csoportkör, 4. forduló:
A csoport – Duna Aréna
Jatékvezetők: Margeta (szlovén) és Zwart (holland)

Magyarország-Görögország 13-10 (4-4, 4-2, 2-0, 3-4)
Gólszerzők: Garda (4), Parkes (2), Illés (2), Leimeter (2), Gurisatti, Vályi, illetve Szenaki (2), Kocia (2), M. Plevritu (2), Ninu, E. Plevritu, Avramidu, Cukala