Játék nélkül jutunk ki az Európa-bajnokságra?

Játék nélkül jutunk ki az Európa-bajnokságra?

Így néz ki jelenleg a stadion környéke az építőipari cég fotója szerint (Forrás: PIMK Build/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három nappal egy, akár sorsdöntőnek is nevezhető labdarúgó EB-selejtező előtt nem tudni, egyáltalán lesz-e mérkőzés Bulgáriában, és ha igen, akkor melyik stadionban. A magyar válogatott utolsó előtti selejtezőjén csütörtökön bebiztosíthatná a helyét a jövő évi, Németországban megrendezendő Európa-bajnokságra (ehhez elég az egy pontot jelentő döntetlen is), de előfordulhat, hogy mérkőzés nélkül jóváírják nekünk a 3 pontot, így a kijutás mellett a csoportelsőséget is meglehet.

A mérkőzést eredetileg Plovdivban rendezték volna, de aztán a Bolgár Labdarúgó Szövetség (BFS) szeptemberben úgy döntött, áthelyezi a meccset Szófiába. Időközben a válogatottjuk kikapott otthon Litvániától, és a szurkolóknál betelt a pohár: a bolgár-magyar meccsre tüntetést szerveztek a szövetség ellen. Ettől megijedt a szövetség, és a rendőrség nyakába varrva a döntés felelősségét zárt kapussá tette a mérkőzést, visszahelyezve azt Plovdivba. Ezzel jól kiszúrt több mint kétezer magyar szurkolóval, különösen azokkal, akik vissza nem váltható repülőjeggyel és szállásfoglalással rendelkeztek a bolgár fővárosba.

Később kiderült: a plovdivi Hristo Botev stadionban éppen építkezések zajlanak, így ott nem biztonságos játszani. A BFS ügyvezető-igazgatóhelyettese, Hriszto Zapjanov vasárnapi arról beszélt, hogy az idő rövidsége miatt továbbköltöztetni már nem lehet a találkozót, így ha nem tudják a Botev-stadionban megrendezni, akkor elmarad. A labda a plovdivi polgármesternél volt: ha ő jóváhagyja az esemény megtartását a munkatelepnek kinéző stadionban, akkor lesz mérkőzés. Hétfő délután aztán kijött egy közlemény a helyi polgármestertől: „a Bolgár Labdarúgó-szövetségnek küldött levelében a plovdivi önkormányzat megerősíti pénteki döntését, amelynek alapján nem tud engedélyt adni a szövetségnek a Hriszto Botev Stadion használatára a 2023. november 14. és 16. közötti időszakban.” A fentiekből logikusan csak egy következtetést lehet levonni: a mérkőzés a bolgárok hibájából elmarad, így az UEFA 3-0 arányban Magyarországnak kell jóváírja a találkozót.

A sportal.bg munkatársai hétfő délelőtt, 48 órával a magyar válogatott Bulgáriába érkezése előtt kilátogattak a stadionba, és nekik is komoly kétségeik vannak afelől, hogy egyáltalán lehet-e ott mérkőzést rendezni. A sportlap riportere szerint sok fémszerkezet van szétszórva a létesítmény körül, az északi és déli lelátó mögött pedig daruk és egyéb fémszerkezetek találhatók, amelyekkel a tetőt építik. Sok építőmunkást láttak dolgozni, viszont bent, a pálya körül nincsenek sem LED-panelek, sem olyan plakátok, amelyek az UEFA égisze alatt zajló mérkőzések stabil kellékei.

A hétvégén egyébként folytatódtak a szurkolói megmozdulások a bolgár szövetség ellen: a 26 szoros bajnokcsapat, a Levski szurkolói a szövetség székháza előtt egy transzparensen üzentek arról, hogy a bolgár futball haldoklik a bűnöktől, és a szervezet vezetői egerek, akik megfutamodtak a szurkolók elől.