Lőrincz Viktor vb-döntős, míg Korpási Bálint bronzérmes

Lőrincz Viktor vb-döntős, míg Korpási Bálint bronzérmes

Korpási Bálint (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Remekül szerepelnek a magyar birkózó-válogatott eddig szőnyegre lépett tagjai a nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A nem olimpiai súlycsoportban vasárnap Korpási Bálint harmadik lett, míg Lőrincz Viktor bejutott a hétfői döntőbe, amivel megszerezte a magyar csapat első olimpiai kvótáját.

Ahogy arra számítani lehetett, a magyar kötöttfogású birkózó-válogatott már a kazah fővárosban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokság első napjaiban letette a névjegyét. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen már most biztos, hogy két nap után két éremmel gazdagodunk. Előbb a nem olimpiai súlycsoportban (72 kg) a BVSC vb- és Eb-győztese Korpási Bálint szerzett bronzérmet, miután a helyosztón a dél-koreai Li Dzsi Jeonnal csapott össze és 9-0-s, technikai tussal nyert. Korpásinak ez karrierje negyedik világbajnoki dobogós helyezése: 2016-ban az első, míg tavaly második volt, 2017-ben pedig a mostanihoz hasonlóan a harmadik helyen zárt.

Sikerét úgy tűnik megirigyelte a tokiói kvótáért is küzdő 87 kilós Európa-bajnok, Lőrincz Viktor, aki egész vasárnap kirobbanó formában birkózott. A Honvéd sportolója előbb a türkmén Sihzberdi Ovelekovot és a kirgiz Atabek Azisbekovot is simán verte, majd a nyolc között, már a tokiói indulási jogért vívott meccsen magabiztosan, 3-1-re győzött a kínai Na Csün-csie ellen. Eddigi szereplésére a koronát az elődöntőben tette fel, miután az üzbégek 2015-ös vb-ezüstérmesét, Rusztam Aszakalovot verte, így készülhet karrierje első vb-döntőjére, amit hétfőn, az esti programban az ukránok 2015-ös világbajnokával, idei Eb-győztesével, Zsan Belenyukkal vív majd.

„Végre sikerült, döntőt birkózhatok. Nem volt egy szép meccs az biztos, de most erre volt szükség. Nagyon vigyáznom kellett Aszakalovra, ma mindenkit eldobált, ráadásul lentről mindig veszélyesen támad vissza, a pörgetést is ezért nem erőltettem jobban. Tudtam, hogy állásból nem lesz gond, elképesztően örülök" - mondta a vegyeszónában az MTI-nek a riói olimpián ötödik ceglédi születésű Lőrincz Viktor.

Sajnos a másik két, szintén olimpiai súlycsoportban nem termett babér a magyaroknak. A 96 kilósok között Kiss Balázs az osztrák Gastl elleni sikere után kevesebb, mint két perc alatt technikai tussal kikapott a kubai Gabriel Rosillótól, míg a 67 kilósok között Krasznai Mátét hasonló módon győzte le a világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes azeri Rasul Chunayev. Miután legyőzőik nem jutottak be a fináléba, így mindketten búcsúztak a további küzdelmektől.

Címkék: birkózás