Kínkeserves szófiai döntetlennel kijutottunk az Eb-re

Kínkeserves szófiai döntetlennel kijutottunk az Eb-re

Lang Ádám (j) és Botka Endre (j2), a magyar, valamint Szpasz Gyelev, a bolgár csapat játékosa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária - Magyarország mérkőzésen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Heteken, sőt hónapokon át tartó bohózat előzte meg meg a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt, főként a meccs helyszínét, valamint körülményeit illetően. A helyzet a mérkőzés napjára sem javult: a Bolgár Labdarúgó Szövetség elleni tüntetések, vízágyúzás és a stadionba behallatszó sziréna- és hanggránátok zaja mellett kezdődött el a magyar válogatott számára sordöntőnek is mondható zártkörű találkozó csütörtök este Szófiában. A feladat adott volt: ha legalább egy pontot szerzünk, akkor kint vagyunk a jövő évi, Németországban megrendezendő Európa-bajnokságon. A jó eredményre jó esélyünk volt: Bulgária a csoport utolsó helyén szerénykedett két ponttal, ráadásul a magyar csapat tíz meccse veretlen – utoljára tavaly szeptemberben kaptunk ki Olaszországtól éppen Budapesten. Ráadásul a jelen selejtezősorozat sormintája is magyar sikert ígért: a zárt kapus találkozón győztünk Szerbia ellen, a közönség előtt játszott idegenbeli meccseken (Montenegró, illetve Litvánia ellen) döntetlent játszottunk. Persze ha Szófiában nem sikerül döntésre vinni a dolgot, vasárnap Budapesten Montenegró ellen még meg lehet szerezni a hiányzó pontot.

Az egyébként üres stadionban nyolc-tíz fős magyar szurkolótábor volt a sajtórész mellett, ők valószínűleg valamiféle tiszteletjeggyel juthattak be. Elméletileg az UEFA adhat még zárt kapus mérkőzés esetén is például a labdarúgók családtagjainak ilyet, és az MLSZ delegációban is voltak páran, akik hangosan szurkoltak a csapatnak, így csak magyar biztatást lehetett hallani a lelátón.

Komoly magyar nyomással indult a meccs, a második percben Callum Styles került nagy helyzetbe, aztán egy szögletet követően egy magyar fejes kerülte el kevéssel a kaput. A kilencedik percben aztán egy bolgár védő lekönyökölte Szoboszlait, a jogos szabadrúgást a sértett mesterien rajzolta fel az ötösön belül berobbanó Ádám Martin fejére, 1–0 ide! Ezután – túl korán – visszakapcsolt a magyar csapat, a bolgárok többször is veszélyeztettek. A 24. percben Spas Delev nagyjából tizenöt méterről felragasztotta a labdát Dibusznak a jobb felsőbe, 1-1.

A harmincnyolcadik perctől újabb nagy előnyt kaptunk, de ez ezúttal nem az eredményjelzőn mutatkozott meg: második sárga lap miatt a lengyel bíró az öltözőbe küldte Antonovot, így emberelőnybe kerültünk! Sőt, rá egy percre az egyedül kapura törő Botkát elkaszálta Ilia Gurev, így neki is járt a piros. Ám korai volt az öröm a kettős emberelőny kapcsán: a VAR jelzett, a bíró hosszan nézte, aztán visszavonta a piroslapot és adott egy sárgát Botkának műesésért. Utána Kerkez is besárgolt, szinten ugyanezért, így félő volt, hogy tőlünk is hamar kiszóródik valaki. Az emberhátrány miatt nagyon beszorultak a hazaiak, de a hat perces ráadásban sem sikerült betalálni, így 1-1-es döntetlennel mentek az öltözőbe a csapatok. Az újságírókra is ráfért a melegedés – ekkora már alig öt fok volt a Vaszil Levszkij stadionban.

A második félidő is magyar nyomással kezdődött, többször is jó lehetőség adódott a gólszerzésre, de úgy telt el az első tíz perc, hogy nem sikerült betalálni. Sőt, megtörtént, amitől tartottunk: a tizenhatosra bekígyózó Kerkez Milos rátalpalt a bolgár védőre, emiatt megkapta a második sárgát, ami után jött a piros lap, és mi is maradtunk tíz emberrel. Szoboszlai Dominiknak még volt pár lehetősége (szabadrúgásból és egy szép támadás után), de a labda mindannyiszor elkerülte a kaput. A 78. percben jött a hidegzuhany: tizenegyest kapott Bulgária, a csapatkapitány Kiril Despodov könyörtelenül bevágta, 2-1 oda! Maradt bő tíz percünk egyenlíteni, a hosszabbításban volt még egy óriási lehetősége Szoboszlainak, de a bolgár kapus védett. Ám az utolsó pillanatokban egyenlítettünk egy öngóllal, a bolgár kapus elől a védője, Petkov befejelte a hálóba a labdát Szoboszlai ívelése után. 2–2. A magyar csapat ezzel az utolsó forduló eredményétől függetlenül, egyenes ágon kiutott a jövő évi Európa-bajnokságra.

Eb-selejtezők, G csoport, 9. forduló:
Bulgária-Magyarország 2-2 (1-1)
Szófia, Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, zárt kapus, v.: Daniel Stefanski (lengyel)
gólszerzők: Delev (24.), Deszpodov (79., 11-esből), illetve Ádám (10.), Petkov (97., öngól)
piros lap: Antov (37.), illetve Kerkez (57.)
sárga lap: Antov (8., 37.), Atanaszov (81.), Kolev (86.), illetve Botka (42.), Kerkez (44., 57.)
Bulgária: Naumov - Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov - Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Grujev - Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Ivanov, 83.)
Magyarország: Dibusz - Botka (Kalmár, 82.), Lang, Szalai A. - Nego (Gazdag, 82.), Nagy Á., Styles, Kerkez - Csoboth (Nagy Zs., 59.), Szoboszlai - Ádám (Németh A., 74.)