Rapport Richárd nyerte a belgrádi sakktornát

Rapport Richárd nyerte a belgrádi sakktornát

Rapport Richárd magyar sakknagymester (Fotó: Nemzetközi Sakkszövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rapport Richárd nyerte a belgrádi, 50 ezer euró összdíjazású nemzetközi sakkversenyt. A verseny egy háromfordulós Grand Prix-sorozat második állomása volt, a győzelemmel 24 ezer eurót is elnyert a magyar ranglistavezető azon kívül, hogy 14 élő-ponttal gyarapította az értékszámát, és így már a 7. helyen áll a világranglistán.

A versenyben a hagyományos körmérkőzéses formátumtól eltérően, négy mini-körmérkőzés után a csoportgyőztesek egy oda-vissza vágós kieséses rendszerbe kerülve küzdöttek meg a helyezésekért. Az amúgy Belgrádban élő, így hazai pályán játszó Rapport az alapszakaszban az indiai Gujráti és a spanyol színekben játszó egykori világbajnokjelölt Sirov nagymestereket előzte meg, ahogy a Nemzetközi Sakkszövetség zászlaja alatt induló orosz Fedoszejev nagymestert is megelőzte.

Az elődöntőben a francia Maxime Vachier-Lagrave nagymestert verte a szakértők szerint bámulatos játékkal 1,5-0,5-re, majd a döntőben a szintén a Nemzetközi Sakkszövetség égisze alatt induló Andrejikin nagymestert verte meg szintén 1,5-0,5-re.

A Rapport-Andrejikin parti itt tekinthető meg:

Az idei Grand Prix-sorozat három versenyből áll, ebből kettőt rendeznek meg Berlinben, egyet Belgrádban. Rapport az első berlini versenyen is jól szerepelt, a mini-körmérkőzéses alapszakaszát ott is megnyerte, ám az elődöntőben kikapott a későbbi győztes amerikai Hikaru Nakamurától.

A Grand Prix-sorozaton részt vevő 24 játékos mindegyike két versenyen vehet részt, így a sorozat harmadik állomásán Rapport már nem indulhat, ám így is jó esélye van a végső pontszámításnál az első két hely megszerzésére, ugyanis a továbbjutásra esélyes közvetlen riválisai (Nakamura, Andrejikin és a szintén amerikai színekben versenyző Levon Aronyjan) egy csoportban kezdi a versenyt, és közülük így csak egy kvalifikálhatja magát a harmadik verseny elődöntőjébe, tehát legfeljebb egyikük előzhetné meg őt. Ha Rapport az összesítésben elérné az első vagy második hely egyikét, akkor bekerülhetne a világbajnok kihívásának jogáért küzdő nyolc világbajnokjelölt közé. A világbajnokjelöltek a tervek szerint idén június 16-tól július 7-ig küzdenének meg Madridban, a győztes hívhatná ki a 2013 óta világbajnoki címet viselő norvég Magnus Carlsent.

Rapport Richárd Lékó Péter óta az első magyar sakkozó, akinek sikerült bekerülnie a világranglistán a legjobb tíz közé. Mint ismeretes, Lékó 2004-ben Vlagyimir Kramnyik ellen játszhatott világbajnoki döntőt, ám azt az utolsó, tizennegyedik fordulóban elszenvedett vereségével elveszítette. Lékó később még kétszer, Polgár Judittal együtt 2005-ben, majd még 2007-ben is bekerült a világbajnokjelöltek közé, ám a világbajnokjelölti versenyt már nem tudta megnyerni.