Több ezer dühös magyar szidja a bolgárokat

Több ezer dühös magyar szidja a bolgárokat

Magyar szurkolók a Magyarország-Bulgária mérkőzésen a Puskás Arénában, idén márciusban. (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyszerűen nincs szerencséjük a magyar labdarúgó válogatott szurkolóinak Bulgáriával: zsinórban másodszor maradnak több ezren hoppon az idegenbeli találkozó kapcsán. Hétfőn ugyanis mindenki döbbenetére a Bolgár Labdarúgó-szövetség úgy döntött: biztonsági kockázatok miatt Szófiából Plovdivba teszi át a jövő csütörtöki, Magyarország ellen vívott Európa-bajnoki selejtezőt, és a mérkőzést zárt kapussá nyilvánították, alaposan kitolva több mint kétezer, jeggyel rendelkező magyar szurkolóval.

Az eset ráadásul már korábban megtörtént, akkor is több ezer jegyet kellett visszaváltani. Igaz, akkor megalapozottabb volt a döntés: 2020 márciusában a koronavírus-járvány miatt törölték a 2020-as Eb-pótselejtezőt. A magyar válogatott számára sorsdöntő találkozót előbb júniusra, majd őszre tolták, végül magyar szurkolók nélkül rendezték meg október nyolcadikán. Akkor némi elégtételt jelentett a magyar drukkereknek, hogy Szófiában 3-1-re győztünk, majd Izlandot Budapesten legyőzve kijutott az Európa-bajnokságra a magyar csapat. Az akkor hoppon maradt szurkolóknak könnyebb volt a helyzetük, mint most: a világjárványra hivatkozva lényegesen könnyebb volt a légitársaságoktól és a szálláshelyektől visszakapni a pénzt.

A jövő csütörtöki mérkőzésnek is elég zavaros a története: eredetileg is Plovdivban rendezték volna, ám a bolgár szövetség szeptemberben úgy döntött, hogy a fővárosi Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban játsszák le a mérkőzést. A magyar szövetség (MLSZ) ennek tudatában kezdte értékesíteni a mérkőzésre szóló jegyeket: háromezer darabot kaptak a bolgároktól, és több mint kétezret el is adtak a kétezer forintba kerülő belépőkből. A Wizz Air diszkont légitársaság két szurkolói járatot indított (volna) Szófiába, az oda-vissza jegyek nagyjából kilencvenezer forintba kerültek. A két járat messze nem volt elég a több ezer magyar kiutazásához: sokan más légitársaságoknál váltottak jegyet, vagy más módon tervezték a kiutazást. Számos szurkoló szállást is foglalt a bolgár fővárosban.

A bolgár válogatott az utóbbi években mélyrepülésben van, legutóbbi hivatalos mérkőzésükön otthon kaptak ki Litvániától – ez az eredmény a szövetségi kapitány, Mladen Krstajic állásába is került. A szurkolók állítólag tüntetésre készültek a helyi szövetség ellen: azt tervezték, hogy a bolgár-magyar meccs 18. percében egy különleges akcióval szólítják fel az elnököt a távozásra. Azért a tizennyolcadik percben, mert Bobby Mihailov pontosan annyi éve vezeti a helyi labdarúgó szövetséget. Az elnök lemondása mellett a teljes bolgár labdarúgás reformját szeretnék elérni, radikális változásokkal. 

A tervezett akciótól bepánikolhatott a helyi szövetség, de a döntést a rendőrségre fogta. – A bolgár szövetség arról tájékoztatta az UEFA-t, az UEFA pedig a magyar szövetséget, hogy a bolgár rendőrség nem tudja garantálni a mérkőzés zavartalan megrendezését, és csak nézők nélkül és Szófián kívül engedélyezi a mérkőzés megtartását. Az MLSZ az első perctől kezdve a leghatározottabban jelezte, hogy nem értünk egyet a változtatással, és számunkra kiemelten fontos a magyar szurkolók jelenléte a stadionban – mondta Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak. „Az UEFA azonban azt közölte, hogy csak rendőrségi engedély birtokában tarthatják meg a mérkőzést, és az új feltételek megfelelnek a helyszínekre vonatkozó előírásoknak, így az MLSZ-nek a szabályok szerint nincs módja elutasítani az UEFA döntését. Ha ezek után esetleg nem veszünk részt a mérkőzésen, akkor 3–0-s bolgár győzelemmel írják jóvá az eredményt, és további büntetés is várhat a magyar csapatra. Mindezek ismeretében – továbbá hangsúlyozottan a magyar csapat játékosainak a védelmében is –, kényszerűen tudomásul vettük a döntést. Bár a meccsélményt nem lehet visszaadni, az MLSZ mindent megtesz, hogy a szurkolók kártalanítása rendben, igazságosan megtörténjen.”

Most azok a szurkolók vannak nehéz helyzetben, aki szállást is foglaltak, és nem a Wizz Air szurkolói járatával mentek volna a mérkőzésre. A diszkont légitársaság is törölte a járatait, de egy közleményben arról tájékoztatták az érintetteket, hogy választhatnak az ingyenes átfoglalás, a repülőjegy vételárának százszázalékos visszatérítése vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának WIZZ-kreditben való jóváírása között.

Aki más légitársaságnál, netán közvetítőcégen keresztül vásárolt repülőjegyet, annak gyakorlatilag lehetetlen visszaváltani azt, ha nem kötött rá biztosítást. A szállások esetében is lehetnek gondok: különösen az olcsóbb szobáknál gyakori, hogy lemondás esetén egyáltalán nem jár vissza pénz a foglalónak, különösen akkor, ha néhány nappal az utazás előtt próbáljuk törölni a foglalást.