Vérplazmát adnak a fertőzésből felgyógyult magyar úszók

Vérplazmát adnak a fertőzésből felgyógyult magyar úszók

(Forrás: Kapás Boglárka Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid is úgy döntött, példát mutat, ők négyen is részt vesznek egy újabb tesztelésen és véradáson, így biztatva valamennyi, a fertőzésen átesett embert arra, hogy segítsenek a súlyos állapotba került betegeken – jelentette be Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), amit a 24.hu idézett.

– Mivel ígéretesnek találták ezt a fajta kezelést, így vérplazma adására kérik a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese mondta el korábban, hogy egy donortól levett plazmából három vérkészítményt állítanak elő, ez a jelenlegi protokoll alapján egy beteg terápiás dózisát jelenti – írja cikkében a hírportál.

Kilenc koronavírus-teszt lett pozitív az úszóknál | Magyar Hang

Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid maga jelentette be.

Korábban egyébként az MTI-ben megjelent felhívásban szakemberek vérplazma adására kérték a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket. A kedd kora délutáni közös sajtótájékoztatón Nagy Sándor arról beszélt, egy donortól mintegy 600 milliliternyi plazmát nyernek, amelyet az OVSZ Karolina úti intézményében fél órán belül feldolgoznak, speciális készítmény lesz belőle. Különböző beavatkozásokat végeznek rajta, hogy a legveszélyeztetettebb betegcsoportnak is be tudják adni, és ennek köszönhetően a készítmény már egy nap múlva beadható a következő betegnek.

A vérellátó főigazgató-helyettese hangsúlyozta: nagyon gyorsan kidolgozott rendszerről van szó, amelyben ki kell emelni az állami szervek, a népegészségügyi központ, a Dél-Pesti Centrumkórház és a vérellátó szolgálat példás együttműködését. A konzorcium az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Kásler Miklós miniszter irányítása alatt működik, koordinátora Vályi-Nagy István. Az OVSZ-vezető egyúttal azt is jelezte: vérkészítményeket Magyarországon csak az OVSZ állíthat elő.

A magyar úszóválogatott több tagja is pozitív mintát adott korábban, ami után a szövetség edzészárlatot rendelt el. A karanténidőszak letelte után újratesztelték a sportolókat, mindenki negatív lett, így hétfőtől szigorú előírások mellett megkezdődtek az edzések.