Az elefántok is néven szólítják egymást

Az elefántok is néven szólítják egymást

Elefántcsorda Botswanában (Fotó: hbieser/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A névadás egyszerre univerzális és unikális szokása az embernek. Úgy tűnik, hogy minden emberi kultúrában egyéni neveket adnak az embereknek, és e néven szólítják őket, az emberek pedig hallgatnak erre a névre. Eddig nem ismertünk olyan állatfajt, amelyben megjelent volna a névadás. Arra vannak példák, hogy a csoport tagjai felismerik egymást a másik egyedi hangazonosítójáról (például a delfineknél vagy a sirályoknál), illetve hogy utánozzák a másik hangjait, ezzel jelölve őt. De arra eddig nem volt példa, hogy a csoport más tagjai nevezzék el a társukat.

A Cornell Egyetem ornitológiai laborjának kutatói (akik eredetileg csak a madárdal elemzésével foglalkoztak, de ma már mindenféle állat hangadásait kutatják) az elefántok hangfelvételeinek mesterséges intelligencián alapuló elemzésével kimutatták, hogy az állatok csoporttársaikat egyéni hangjelzésekkel szólítják meg, és azok hallgatnak is a szólításra.

Bár az elefántok hangjai közül a hangos trombitálás a legismertebb, valójában ezen hangok információtartalma a legcsekélyebb: inkább csak az izgalom kifejezésének tekinthetők. Van azonban sok egyéb hangjai is az elefántoknak, amelyek kevésbé feltűnőek, a szerkezetük és ezzel a bennük kódolt üzenet azonban sokkal összetettebb. Korábban már kimutatták, hogy az elefántok más-más hangokat hallatnak a társas helyzettől függően. A biológusok most 469 hangfelvételt elemeztek, amelyeket különböző kenyai nemzeti parkokban élő nőstény elefántoktól és a borjaiktól rögzítettek.

Az elefántok hangjait az emberi fül szinte képtelen megkülönböztetni egymástól. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elefántok se hallanák meg bennük a különbségeket. A hangfelvételek készítésekor a felvevők feljegyezték, hogy mely állatnak szólt az adott hang. A mesterséges intelligencia megkereste a hangok azonosítható akusztikus mintázatait, és miután megtanulta ezeket, utána már képes volt az általa nem ismert hangok címzettjeit is meghatározni, a véletlen tippelésnél sokkal nagyobb sikerességgel.

Azt egyelőre nem tudják a kutatók, hogy a hangoknak mely része az elefántok „neve”, de valahol biztos benne van, hiszen máshogy az algoritmus képtelen lenne azonosítani őket. A vizsgálat következő fázisában a felvett hangokat lejátszották az afrikai szavannán az elefántoknak, és azt találták, hogy ha eredetileg nekik szólt a hang, akkor erre intenzívebben reagáltak, mintha más állatot szólítottak meg a segítségével. Vagyis ezzel bizonyították, hogy az elefántok képesek felismerni a saját nevüket.

Címkék: elefánt