Karikó Katalinnak ítélték a Helmholtz-érmet

Karikó Katalinnak ítélték a Helmholtz-érmet

A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb elismerést ítéltek oda Karikó Katalinnak, a biokémikus ezúttal a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét kapta meg – közölte a Szegedi Tudományegyetem az MTI-vel. Az indoklás szerint Karikó a díjat úttörő biokémiai munkásságáért érdemelte ki, különös tekintettel az új típusú koronavírus elleni vakcinák gyors kifejlesztéséhez való hozzájárulására.

Mint a méltatásban olvasható, Karikó 2004-től olyan speciális mRNS-módosításokról publikált, többet Drew Weissmannal közösen, amelyekkel jelentősen csökkenteni lehet a nem kívánt szekvenciafüggetlen immunreakciókat. Ez pedig olyan alapvető felfedezés, amely az emlősök immunrendszerében az RNS-szabályozás és az RNS elleni védekezés egy teljesen új dimenzióját tárta fel.

A kutatás, mint a laudációban írják, jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az immunsejteket mRNS-sel úgy lehessen stimulálni, hogy azok megvédjék a szervezetet az agresszív daganatoktól.

Az 1891-ben alapított Helmholtz Medal első négy díjazottját a névadó, Hermann von Helmholtz német orvos és fizikus javasolta az elismerésre. Az 1892-es első ceremónia óta többek közt a Nobel-díjas Santiago Ramón y Cajal agykutató, a kvantumfizika megalapítójának tartott Max Planck, Noam Chomsky nyelvész, illetve két magyar származású vegyész, John C. Polányi és Somorjai Á. Gábor is elnyerte a kitüntetést.

A Helmholtz-érmet 1994 óta kétévente adják át, Karikó Katalin pedig 2022. június 4-én, a Leibniz-napon veszi át majd az elismerést a németországi akadémián.