Műanyagot lebontó mikrobát mutatnak be magyar kutatók

Műanyagot lebontó mikrobát mutatnak be magyar kutatók

Szelektív műanyag hulladék A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. Vértesi úti telephelyén, Debrecenben 2019. szeptember 12-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ígéretes magyar fejlesztést is bemutatnak a PowerUp! hazai döntőjében, derült ki a versenyről tájékoztató, lapunknak is megküldött közleményből. A legnagyobb közép-kelet-európai energetikai startup-verseny döntőjét az EIT InnoEnergy magyar központja szervezi, idén pedig a koronavírus-járvány miatt azt online felületen tartják. Tíz csapat jutott be az április 28-ai fináléba, a négytagú zsűri közülük választja ki a több tízezer eurós összdíjazású nemzetközi döntőbe tovább jutót.

A magyar fejlesztések közül az egyik legérdekesebbnek a Poliloop tűnik, ami a szennyező műanyagok eltüntetéséhez alkotott új technológiát. A létrehozott mikroba az ígéret szerint képes lehet a globálisan egyre inkább felhalmozódó műanyag hulladék lebontására.

Izgalmas az is, a Nannobubles Europe miként oldaná meg hosszú életciklusú nanobuborékok segítségével a szennyvíz kezelését. A Personal Wind Turbine eközben kisvállalkozások számára tenné elérhetővé az önállóan működtethető szélturbinák üzemeltetését, míg a Smart CapacitSystem szintén a kiegyensúlyozott energia-előállításra tud új megoldást.

73 ezer milliárd dollárba kerülne, hogy 2050-re csak megújuló energiaforrásokat használjon a világ | Magyar Hang

Mérni tudják, mennyi mikroműanyag van a vízben; egy új eljárással gyorsabban, könnyebben és olcsóbban lehet diagnosztizálni a rákos megbetegedéseket; a Notre-Dame-tűz és az ólommérgezés. E heti tudományos lapszemlénk.

Érdemes kiemelni a Bolleyt is, ami az e-buszok feltöltésének lehetséges és optimális technológiáját mutatja be, míg a Drift Air olyan kéményre szerelhető, szélenergiát hasznosító speciális egységet prezentál, ami lakóházaknál és ipari létesítményeknél is jelentősen csökkenti a káros anyagok levegőbe jutását.

Az InnoSunT pedig olyan megoldást fog bemutatni, ami segítségével az épületek korábban kihasználatlan, de megfelelő felületein nem horizontálisan, hanem vertikálisan lesznek elhelyezhetőek a napelemcellák.