NVI: legfeljebb 293 ezer szavazatot kell még megszámolni

NVI: legfeljebb 293 ezer szavazatot kell még megszámolni

A szavazatszámláló bizottság tagjai zárócímkét helyeznek a szavazóurnákra a szavazóhelyiség bezárása után, mielőtt megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án (Fotó:
MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még legfeljebb 293 ezer, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számolták meg a szavazatszámláló bizottságok. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazók, a külképviseleteken voksolók és azok szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaznak, ahová ezeket a voksokat még „várják”.

Azok a választópolgárok, akik az országgyűlési képviselők választásán és a népszavazáson nem lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen vagy a 145 külképviselet egyikén szavaztak, a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavaztak, így szavazataikat vissza kell juttatni a lakóhelyük szerinti választókerületbe. A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 243 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat. Mind a 106 egyéni választókerületben van azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis „várják” a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait, és csak azt követően számlálják össze a voksokat, amint azok is megérkeztek. Ezekben a szavazókörökben leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik őket.

Az átjelentkezéssel szavazóknak zöld borítékba kellett tenniük a szavazatukat vasárnap, ezek a borítékok a Nemzeti Választási Irodához (NVI) kerülnek még hétfőn. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

Ezt követően az NVI választókerületenként szétválogatja ezeket a szavazatokat, majd eljuttatja a megfelelő választókerületekbe. Ott átadják a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely szombaton felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat.

A www.valasztas.hu oldal mind a 106 egyéni választókerület esetében közzétette a megszámlálandó szavazatok lehetséges maximumát a külképviseleti szavazatok és átjelentkezettek szavazatainak megszámlálására kijelölt szavazókörökben. E szerint az „utazó” szavazatokra váró 106 szavazókörbe összesen legfeljebb 293 087 szavazatot várnak: ez a szavazókörben leadott (a szavazókörhöz tartozó „normál” szavazatokból), a külképviseleti névjegyzékben lévők szavazataiból és az átjelentkezett választópolgárok szavazataiból áll össze.

Négy-öt egyéni választókerületben akár még meg is változhat az eredmény, ezek közül egyben vezet az ellenzéki jelölt, a többiben a Fidesz.

Választási hírfolyamunkat itt olvashatja!