Republikon: a bizonytalanok körében az ellenzéknek nagyobb tartalékai vannak

Republikon: a bizonytalanok körében az ellenzéknek nagyobb tartalékai vannak

Szavazás 2018. április 8-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A biztos pártválasztók a szoros választási versenyben feltehetően részt fognak venni a választáson, így még inkább felértékelődik a bizonytalanok szerepe. A kormányzással kapcsolatos vélemények azt sugallják, hogy a bizonytalanok körében az ellenzéknek nagyobb tartalékai vannak, a kérdés az, hogy ezek a választók április 3-án elmennek-e választani – írja a Republikon Intézet friss elemzésében.

A gyorselemzés szerint a választás előtti hónapok során jelentősen lecsökkent a bizonytalanok aránya, ezért mindkét tömb számára létfontosságú, hogy a fennmaradt aktív bizonytalanokat elvigyék szavazni.

– Nehéz azonban megállapítani, hogy a fennmaradó bizonytalanok közül kik azok, akiket még mozgósítani lehet, és hányan maradnak passzívak. Nem hozható létre egy homogén sablon a bizonytalan szavazóról, bár elmondhatjuk, hogy az átlagos bizonytalan válaszadó legnagyobb valószínűséggel fiatalabb, alacsony végzettségű, jellemzően nő, aki nem Budapesten vagy megyeszékhelyen, hanem inkább vidéki községekben és városokban él, ám ez újabb erőltetett tömbösítése lenne egy összességében heterogén társadalmi csoportnak – írják a közvéleménykutatók.

A Republikon úgy látja, hogy a bizonytalanok jelentős része a fiatalabb korosztályba tartozik. A fiatalok aktivizálásának kérdése régóta fontos téma, és a jelenlegi, szoros választási versenyben döntő jelentőségűvé válhat, hogy az ellenzéknek sikerül-e ezt a csoportot jobban megszólítania. Bár az ideológiai beállítottság nem a választási kampány utolsó hetében alakul ki, sokak esetében ilyenkor dől el, hogy el fognak-e menni szavazni.

Az intézet elmúlt három havi kutatásai alapján a bizonytalan válaszadók 51 százaléka menne el szavazni, ebből 34 százalék nyilatkozta, hogy biztosan elmegy. Azt is hozzáteszik, általános tendencia, hogy a közvélemény-kutatásokban mért szavazási hajlandóság meghaladja a tényleges részvételt, és ez a bizonytalanok esetében sincs másképp. Így azt lehet mondani, hogy várhatóan a bizonytalanok bő egyharmadának a részvételére számíthatunk az országgyűlési választáson.

Azt is leszögezik, hogy a 2022-es országgyűlési választás az elmúlt tizenkét év legszorosabb küzdelmének ígérkezik.

A Medián igazgatója is azt nyilatkozta a napokban a 444-nek, hogy most szorosabbnak tűnik a verseny, mint négy éve, amikor a kétharmad volt a kérdés. Hann Endre a Fidesz győzelmét valószínűbbnek tartja, ugyanakkor szerinte egyelőre nem lehet határozott előrejelzést adni. Kevés is a felmérés, mert nincs rá pénze a médiának – tette hozzá.

A Republikon teljes kutatása itt olvasható.