Szoros eredményt jósol a Fidesz-közeli elemző

Szoros eredményt jósol a Fidesz-közeli elemző

Zárug Péter Farkas (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai országgyűlési választással kapcsolatos három előrejelzését osztotta meg velünk Zárug Péter Farkas, a jobboldalhoz kötött politológus.

A szakember a számításai alapján 75 százalékos részvételre számít, 2,5 százalékos hibahatár mellett. Zárug szerint három párt kerül be az Országgyűlésbe, bár nem osztotta meg, hogy melyik kispárt bekerülésére számít, de hangsúlyozta, hogy a harmadik párt bekerülésének hibahatára 0,5-1 százalék. (Ez 1 százalékkal pontosabb prognózis, mint amit a közvéleménykutatók szoktak rendszerint előrejelezni. Ennek alapján a 4-4,5 százalékkal parlamenten kívül szoruló harmadik párt is belül van Zárug prognózisán, ahogy a 6 százalékos eredmény is.)

Zárug Péter Farkas a legfontosabb számok tekintetében 106-110 közötti mandátumot jósol a Fidesznek, vagyis szoros küzdelmet, és szűk Fidesz-többséget valószínűsít,  +,- 2 mandátumos hibahatárral, vagyis 104-112 a hibahatáros prognózisa.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője is már szorosabb eredményre számít, mint néhány nappal korábban, amikor közzétették nagy port felkavart kutatásukat arról, miszerint a Fidesz 10 százalékponttal vezet az ellenzék előtt.

A Telexnek nyilatkozva most arról beszélt, a részvételi adatokból az olvasható ki, hogy a Fidesz fölénye az ellenzéki szavazókat mozgósíthatta, ezért szerinte szorosabb eredmény várható, mint amit a Medián utoljára mért. A közvéleménykutató cég utolsó felmérése szerint a biztos szavazók 50 százaléka a Fideszre, 40 százaléka pedig az Egységben Magyarországért listájára szavazna.

A választásról szóló percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni!