A koronavírus-járvány elleni védekezés sikertelen, változásra van szükség

A koronavírus-járvány elleni védekezés sikertelen, változásra van szükség

Védőfelszerelést viselő orvosok a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két éve folyik a harc az egész világon. Az ellenség ismert, de láthatatlan. Ez a COVID-19 vírus. Ez a vírus kegyetlen, célpontja az ember, mi mindannyian. A vírus elleni háborút az országok csapatai vívják. Már az ötödik hullámból kezd kilábalni a világ és Magyarország is. Most érdemes tehát megállnunk egy pillanatra és értékelni helyzetünket.

Csapataink két év óta védekeznek. Különböző eredményességgel, jól, rosszul. A magyar csapat kapitánya világosan megmondta, hogy a sikeresség mércéje a harcban elhunytak száma. Igaza van! Minden háborúban – így a vírus elleni háborúban is – az elesetteket meg kell gyászolni! A különböző csapatok különböző veszteségeket szenvednek el, ami a csapatkapitány és az egész csapat védekezését jellemzi. A magyar csapat az Európai Unió csapatai között játszik, ezért ezen belül érdemes a védekezésünk sikerességét jellemezni.

Az alábbi táblázat (letölthető nagy méretben innen) az Európai Unió országait állítja sorrendbe az 1 millió főre jutó elhunytak száma szerint. A sorrend a járvány egyes időpontjaiban változik az összesített veszteség függvényében. Az országok nevét az ISO kóddal jellemezzük.

2020. március 15-én az olasz csapat volt a legrosszabb helyzetben, mert 30 ember hunyt el 1 millió főre vonatkoztatva. Ugyanekkor a német, az osztrák és a magyar csapat nagyon sikeres volt, mert alig voltak veszteségei. Az olasz csapat 2021. februárig az első három hely valamelyikét foglalta el, mert sok veszteséget szenvedett el. Ezt követően azonban, szívós védekezéssel, sikerült a középmezőnybe verekednie magát. 2022. január 16-ig 1 millió olasz közül 2337 hunyt el, ami az EU-sorrend 12. helyét jelenti.

A német csapat 2020 első felében rontott a helyzetén, mert az EU sorrendben a 14. helyről a 10. helyre került. 2020 év végére azonban, fegyelmezett védekezéssel, sokat javított a helyzetén. A német csapat 2020 karácsonya óta őrzi a 20-21. helyét a legsikeresebben védekezők között. 2022. január 16-ig 1 millió német közül 1378 hunyt el. Az osztrák csapat védekezése hasonlít a német csapat védekezéséhez.

A táblázat alapján az Európai Unióban dolgozó magyarok helyzete is összevethető a magyarországi helyzettel. A magyar csapat 2020. augusztus 30-ig jól, még a német és osztrák csapatnál is sokkal jobban (!) védekezett, ami az EU-sorrend 16. helyét jelentette (64 elhunyt/1 millió fő). Szeptemberben és októberben a magyar csapat védekezése visszaesett. 2020. október 25-én az elhunytak aránya 148/1 millió főre emelkedett (13. hely). Ezt követően az elhunytak száma megtízszereződött. 2021. február 14-én a magyar csapatban 1423 halott jut 1 millió főre (6. hely). A vírus drámai sikereket aratott a magyar csapat felett! Sajnos a védekezésünk tovább romlott, mert 2021. május 9-én már 2969 halottunk volt 1 millió főre vonatkoztatva. Ez már a legrosszabb halálozási arány az Európai Unió országai között (1. hely). Szomorú tény, de azóta a magyar csapat a legrosszabb helyen szerepel a halálozási ráta alapján az Európai Unió országai között (1-2. hely). 2021. január 16-án a magyar csapat már 4176 elhunytat gyászolhat 1 millió főre vonatkoztatva, azaz összesen 40 237 magyar ember hunyt el. Egy magyar város lakosságát vesztettük el a vírus elleni háborúban!

A magyar trend elemzése megkerülhetetlen. Mi áll a drámai veszteségek mögött?

2020 nyarán – a második hullám előtt - még senki sem tudta a világon, hogy mire számíthatunk a COVID-19 elleni háborúban. Ekkor a magyar csapatkapitány nemzeti konzultációt hirdetett a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról. A cél a csapatkapitány felelősségének áthárítása volt a nemzeti konzultációban résztvevőkre. 1 682 295 ember töltötte ki a nemzeti konzultációt. Ők támogatták a konzultációt, egyúttal felelősséget is vállaltak a COVID elleni küzdelemért, mert szimpátia, nem pedig szakértelem alapján rangsorolták a lehetséges intézkedéseket. A konzultáció eredményei meghatározták a védekezési prioritásokat (2020. október 20.). Ugyanakkor a csapatkapitány glóriája sérthetetlenné vált, függetlenül a járvány elleni védekezés kimenetelétől. A magyar csapat megosztottá vált, már nem tudott egységesen védekezni. Mit mutat a táblázat? Az elhunytak száma 2020. október után megnőtt. A magyar csapatkapitány kiérdemelte a sárga lapot.

A csapatkapitány felelősséghárításának másik színtere az egészégügy. Az egészségügyi bérrendezés kimondott célja a védekezésben részt vevő frontharcosok megbecsülése volt. Az egészségügyi szolgálatról szóló törvényt 2020. október 4-én hirdették ki és 2021. január 1-én lépett hatályba. Az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti viszonya 2021. március 1-én szűnt meg. 2020 utolsó negyedévét követően, egyetlen év alatt, az egészségügyben dolgozók létszáma 16 700 fővel csökkent! Hasonlítsuk össze a szóban forgó dátumokat a táblázat adataival! A magyar csapat védekezési potenciáljának csökkentése megbocsáthatatlan! A magyar csapatkapitány kiérdemelte a piros lapot!

Az egészségügyi bérrendezés következtében a magyar társadalom legnagyobb része elvesztette a legsikeresebb és legjobban kereső orvosokhoz való hozzáférést. Ugyanis a megszavazott törvényben rögzített bértáblánál többet kereső orvosok és ápolók közül sokan külföldi csapatokba vagy a fideszes uralkodó osztályt kiszolgáló magánegészségügybe igazoltak át. Az egészségügyi bérrendezés ki nem mondott célja a legjobban kereső orvosok és ápolók átirányításának ösztönzése volt a magán-egészségügyi intézményekbe. Mind a csapatkapitány, mind a törvényt megszavazók piros lapot érdemelnek.

A magyar csapat és a COVID-19 vírus küzdelmét 2022. január 16-án a következő tények jellemzik:
• elhunytak száma: 4176 haláleset/1 millió fő (EU 2. hely);
• fertőzöttek száma: 137 740 esetszám/1 millió fő (EU 21. hely);
• tesztek száma: 942 teszt/1000 fő (EU 25. hely);
• halálozási arány: 3,08 százalék (3,08 haláleset jut 100 esetre; EU 2. hely);
• beoltottak száma: 62,9 százalék (EU 18. hely).

Ez a cikk nem született volna meg, ha a tragikus veszteségeink gyászolása helyett nem a sikerekről hazudoznának nekünk éjjel-nappal, minden hullámhosszon!

Tény, hogy sem a magyar csapatkapitány, sem a magyar csapat nem győzte le a vírust! A vírus velünk él. Sajnos az oltásellenességgel kampányolók tovább erősítik a megosztottságot, amit a COVID-19 vírus ki tud használni. A világjárvány legfontosabb tanulsága: a COVID-19 vírus elleni védekezés ott sikeres, ahol a csapat egységes és követi a csapatkapitányt, aki megalapozott szakmai döntésekre támaszkodva hoz felelős döntéseket!

Magyarországon is „Kell egy csapat!” Egyetlen csapat kell, amelyik túllép az egymást gyűlölő szekértáborokon, mert Magyarország mindannyiunké. Magyarország nemcsak a Fidesz szavazótáboré, nemcsak az ellenzéki szavazótáboré, hanem mindannyiunké. Ezt a világos politikai célt Márki-Zay Péter fogalmazta meg és tűzte a zászlajára. Ezt az üzenetet nagyon sokan megértették, de sajnos a pártok még nem értették meg teljesen! A Mindenki Magyarországa Mozgalom azt jelenti, hogy egyetlen magyar csapat van! Magyarország felemelkedése azon múlik, hogy létre tudjuk-e hozni mindannyiunk Magyarországát! A vírus elleni kétéves küzdelmünk is sikeresebb lett volna, ha nem vagyunk megosztottak, hanem mindannyian egyetlen csapatban játszunk. Április 3-án eldől, hogy adunk-e esélyt az árkok betemetésének, vagy nem. Rajtunk, mindannyiunkon múlik! Legyen Magyarország újra mindannyiunké!

E cikk írása közben valódi háború tört ki Ukrajnában. Vérrel, fájdalommal, halottakkal. A vírus elleni védekezésről elterelődik a figyelem, miközben a kormány lényegében eltörölte a korlátozásokat. A vírus pedig tovább szedi magyar áldozatait. Naponta 50–100 (!) honfitársunk hal meg, és senki nem törődik velük. 2022. március 4-ig (a vírus magyarországi megjelenésének második évfordulójáig) összesen 44 211 honfitársunkat vesztettük el, március 25-ig pedig már 45 258-at.

A Fidesz–KDNP szavazók megkérdezhetők: Kinek a felelőssége mindez? Lehet Magyarország jövőjét, felemelkedését hazugság-propagandára építeni?

A szerző az MTA Doktora

A Magyar Hangban megjelenő véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.