Alternatív univerzum

Alternatív univerzum

Gyurcsány Ferenc beszéde 2022. április 9-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék baloldali szereplői próbálják a saját határtalan kudarcukat Márki-Zay Péterre hárítani, Gyurcsány Ferenc egyenesen ott tart, hogy Dobrev Klárával nyertek is volna, ami egyfelől egészen biztosan nem igaz, másrészről azt sugallja, hogy a hat ellenzéki párt mindent csodásan csinált, és egyedül a listavezető rontott el mindent. Úgy látszik, hogy a pár százalékos pártocskák vezetői ahelyett, hogy magukba néznének és levonnák a megfelelő konklúziót a választás után, illetve befejeznék azt, ami láthatóan nem megy nekik, inkább folytatják, immáron MZP nélkül. Nyilván így majd nyerni fognak 2026-ban, ahogy MZP nélkül nyertek 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban. Vagy talán mégse?

Térjünk vissza a baloldali miniszterelnök-jelöltre, akivel, mint tudjuk, nyertek volna! 2010-ben Mesterházy Attila személyében volt baloldali miniszterelnök-jelölt, 990 428 szavazatot kapott, szemben Orbán Viktor 2 706 292-es eredményével.

2014-ben szintén Mesterházy Attila volt a kihívó, ráadásul beállt mögé Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, ott volt Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Fodor Gábor, Botka László, Kunhalmi Ágnes, a teljes baloldali all stars igazi nagyágyúkkal, így sikerült elérni 1 289 311 szavazatot, pedig ennél baloldalibb listát nehéz elképzelni. Jelzem, még ez is közel egymillióval volt kevesebb, mint ahány szavazat a Fidesz–KDNP-re érkezett, úgy, hogy Orbánék 2014-ben kifejezetten gyengén szerepeltek. Az akkori 2,2 milliós táboruk jelentősen bővült 2018-ra és 2022-re is. 2014-ben a magyar választók egyértelműen kifejtették a véleményüket a baloldali szereplőkről, a többségük pedig határozottan nemet mondott rájuk.

2018-ban két baloldali lista volt: a Karácsony vezette MSZP–Párbeszéd és a Gyurcsány-féle DK. Ketten együtt 990 ezer szavazatot kaptak, harmadannyit, mint Orbán Viktor.

Az alapvetően baloldali pártok 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is nagyjából egymillió szavazatot szereztek, az égadta világon semmi sem bizonyítja azt, hogy baloldali listavezetővel ez a szám 2022-ben magasabb lehetett volna. Az, hogy ezek a baloldali pártok és szereplők ezúttal a szokásos végtelenül gyenge eredményükhöz képest plusz nyolcszázezer szavazatot kaptak, elsősorban Márki-Zay Péternek no meg az óbaloldalból nem kérő, de kormányváltást igénylő szavazóknak volt köszönhető. Olyanoknak, akik korábban az LMP-re vagy a Momentumra szavaztak, ezúttal pedig főképp a listavezető személye miatt hajlandóak voltak befogott orral szavazni.

Elképzelni sem tudom, hogy ezek a baloldali pártocskák és politikusok milyen alternatív univerzumban élnek, ahol azt hiszik, hogy szükség van rájuk, holott 2010 óta minden létező választáson kiderült, hogy nincs, méghozzá nagyon nincs. Ez egyébiránt a 2021-es ellenzéki előválasztáson is kiderült, ahol a miniszterelnöki-jelöltek közötti versenyen a baloldal jelöltjére, Dobrev Klárára 283 677 ember szavazott, úgy, hogy erre nem egy napjuk, hanem egy egész hetük volt, ráadásul vannak arra utaló jelek, hogy fideszesek is őt támogatták. Ezzel szemben a jobboldali jelölt simán nyert, csaknem százezerrel több szavazatot szerezve, mint a „legerősebb ellenzéki párt” jelöltje.

Persze lehet hazudni a szavazóknak, lehet hitegetni őket, hogy most csak Márki-Zay miatt nem nyertünk, de majd 2026-ban egy ízig-vérig baloldali jelölttel sikerülni fog, de ez effektíve nem igaz, ezzel csak ismét, sokadjára verik át a saját szavazótáborukat, és betonozzák be Orbán örökre szóló hatalmát. A 2010 óta eltelt időszak egyetlen dolgot mutat meg és bizonyít be: az emberek többsége nem kér ezekből a baloldali szereplőkből. Tisztességes, valódi baloldalra egyébként lenne igény (valakinek biztosan…), de abba nem tartozik bele a Gyurcsány-házaspár, Molnár Zsolt és Gy. Németh Erzsébet…

A Magyar Hangban megjelenő véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.