Elvonási tünetek

Elvonási tünetek

Orbán Viktor videókonferencia közben, 2020. szeptember 9-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden ezzel ellenkező kormányzati propagandaszólam ellenére Magyarország gazdaságát padlóra küldte a koronavírus-járvány. Hiába kért és kapott teljes felhatalmazást a kormányfő, hiába küldött katonákat a stratégiai fontosságú cégekhez, a bruttó nemzeti jövedelem az év második negyedében 13,6 százalékkal esett vissza. Nagyobbat zuhant, mint a 2008-as gazdasági világválság idején. Mindeközben azt próbálják elhitetni velünk, hogy mindenkinél jobban kezeltük a járványhelyzetet.

Egyedül a gazdaság összeomlása az oka annak, hogy most nem rendel el szigorú korlátozásokat a kabinet, intézkedései kizárólag a válság hatásának enyhítését szolgálják. Az emberek életének védelmét felülírja a nemzetgazdaság vélt érdeke.

A járvány első hulláma idején már elvonták az elvonhatónak ítélt forrásokat az önkormányzatoktól, így mostanra beszűkült a mozgástér. Nem maradt más, mint hogy Orbán Viktor az ócska demagógia szintjére süllyedve a főváros kasszájában kutakodjon, és a kötelezettségvállalásokkal terhelt pénzek elköltésére adjon ötleteket. Olyat például, hogy a főpolgármester támogassa a budapesti turizmust – akkor, amikor a pandémia és az országhatár lezárása miatt nincsenek turisták.

Orbánék egyébként – miközben épp összeomlott a gazdaság – ész nélkül támogatták a vidéki turizmusból élő oligarchákat, de csak őket. Úgy tűnik, nem baj, ha a fővárosi szállodatulajdonosok csődbe mennek, legalább olcsón rá lehet tenni a piszkos kezüket ezekre az ingatlanokra is.

A kormányfő jó nagy bajban van. A pandémia idején ész nélkül költekezett felesleges dolgokra. A rezsim a közös kasszánkból úgy szórta a milliárdokat, mintha a magyar büdzsé az Orbán Zrt. családi cég házipénztára lenne. A kiváltságosok tejben-vajban fürdenek az adófizetők kontójára, miközben az ország adózóinak nagyobbik fele kénytelen végignézni pofátlan dorbézolásukat. A legszegényebbeket, a legnyomorultabbakat pedig egyszerűen semmibe sem nézik, a velük még törődő szervezetektől, intézményektől – a működésüket is veszélyeztető méretekben – központi forrásokat vonnak el.

És a java még csak most jön! Orbánék legutóbbi intézkedése ugyanis akár életeket is veszélyeztethet. Ez a legreménytelenebb helyzetben lévőket érinti, ők azok, lehetnek százezren is, akik hosszú idő óta munka nélkül vagy alkalmi munkából tengődnek, és képtelenek befizetni maguk után a társadalombiztosítási (tb) járulékot. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt tízezrek veszítették el a munkájukat, és bármit is állít a miniszterelnök, a hivatalos statisztikai adatok alapján nem sikerült mindannyiuknak állást találni.

Azoknak, akik július 1-jétől hat hónapon át nem fizetik a társadalombiztosítási járulékot, januártól már nem csupán a gyógyszerekért és a kórházi ellátásért kell piaci árat fizetniük, hanem a sürgősségi ellátásban elvégzett életmentő beavatkozásért is. A térítési díjat 750 ezer forintban maximálták. Már korábban is az volt a szabály, hogy a halasztható kórházi ellátást csak akkor kaptak a tb-t nem fizetők, ha előre lerótták az árát. Januártól utólag akkor is ki kell fizetniük az életmentő beavatkozás költségeit, ha sürgősségi betegellátásban részesülnek például baleset, mérgezés, agyvérzés, áramütés miatt. A jogszabály azt is előírja, hogy a beteget vagy a hozzátartozóját a beavatkozás előtt értesíteni kell arról, mibe kerül mindez. Képzeljük el, ott fekszik a sérült a sürgősségin egy hordágyon, és közlik vele, ha megoperálják, azért a műtét után 750 ezer forintot kell fizetnie.

Ha ott hal meg ellátatlanul, az ügyeletes orvos hova fogja kiakasztani az esküje szövegét? És Orbán Viktor a jogi diplomáját? És a mi lelkiismeretünkre mi lesz a gyógyír?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/38. számában jelent meg szeptember 18-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/38. számban? Itt megnézheti.