Blinken: Megerősítjük a demokráciát Amerikában és világszerte

Blinken: Megerősítjük a demokráciát Amerikában és világszerte

Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszél a tiszteletére tartott ünnepségen az amerikai külügyminisztérium washingtoni épületében 2021. január 27-én (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból

Az Egyesült Államok külpolitikájának egyik prioritása a demokrácia megerősítése Amerikában és világszerte – mondta Antony Blinken külügyminiszter szerdán az amerikai képviselőház külügyi bizottságának ülésén. A diplomáciai vezető hangsúlyozta: minden eszközt bevetnek az emberi jogok támogatásáért és a korrupció ellen, akár szankciókat is.

– Az erős demokráciák stabilabbak, nyitottabbak, elkötelezettek az emberi jogok mellett, kevésbé érzékenyek a konfliktusokra és megbízhatóbb piacot jelentenek a termékeink és szolgáltatásaink számára – mondta Antony Blinken helyi idő szerint szerdán délután Washingtonban. Hozzátette: az Egyesült Államok nemzetközi tanácskozást is rendez a demokrácia megerősítésének kérdésében az év végén.

Blinken arról is beszélt, hogy az amerikai kormányzat nagy figyelmet fordít majd az emberi jogok támogatására és a korrupció elleni küzdelemre is világszerte.

– A korrupció felderítése és az ellene való harc kulcsfontosságú számunkra. Erre még több figyelmet, időt és erőforrást fogunk fordítani, mert úgy látjuk, hogy ez nagyon sok helyen meghatározó probléma. Ha pedig felhívjuk a figyelmet a korrupcióra, és az állampolgároknak lehetőséget adunk arra, hogy lássák mennyire korruptak a vezetőik, akkor azzal alááshatjuk ezeknek a vezetőknek támogatottságát – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A diplomáciai vezető kiemelte, hogy kormánya minden lehetséges eszközt be fog vetni ezekben a kérdésekben, egyebek mellett a Magnyitszkij-törvényt is használják majd. Ez utóbbi alapján az Egyesült Államok szankciókkal sújthatja az emberi jogi és korrupciós bűnöket elkövető egyéneket világszerte.

A Biden-kormányzat már élt is a kitiltás eszközével: február végén Antony Blinken közleményben jelentette be, hogy kitiltják az Egyesült Államokból Dobroslav Trnka szlovák volt legfőbb ügyészt „súlyos korrupcióban való részvétele miatt”. A héten pedig iráni tisztségviselőket tiltottak ki emberi jogi bűnök miatt.

A törvény Magyarország számára sem ismeretlen: 2014-ben több magyart is kitiltottak Amerikából, köztük volt a NAV akkori elnöke. Mint ismeretes, Vida Ildikó akkor a Szabadság téren követelt volna magyarázatot a követség épületéből kilépő amerikai ügyvivőtől, amely próbálkozás a „tolmácsot szeretnék kérni” kínos jelenetbe torkollott.

Demokrácia, pandémia, gazdaság a prioritások között

Bizottsági meghallgatásán Antony Blinken szerdán azt mondta, hogy a demokrácia megerősítése mellett a pandémia megállítása és a globális egészségügyi biztonság megerősítése is az amerikai külügy prioritásai közé tartozik annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló válságok ne alakuljanak ki. Az Egyesült Államok kiemelt céljai között szerepel a stabilabb és igazságosabb globális gazdaság kiépítése is. Cél az is, hogy humánusabb bevándorlási rendszert dolgozzanak ki: az erős határok fontosak a nemzetbiztonsági szempontból, a bevándorlás pedig fontos az amerikai identitás szempontjából – mondta Blinken.

Blinken: régi motoros magyar szállal

Antony Blinken a leendő elnök régi harcostársa, negyed évszázados kormányzati tapasztalattal a háta mögött. Évekig Biden nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozott, 2015-től pedig külügyminiszter-helyettes volt két évig. Blinken több szálon is kötődik Magyarországhoz: anyai ágon magyar származású, édesapja budapesti nagykövet volt, akinek második felesége is magyar születésű – kettejükről Donald és Vera Blinkenről nevezték el a budapesti Nyílt Társadalom Archívumot (OSA).