Elsöprő győzelmet arathat Biden az amerikai magyarság központjában

Elsöprő győzelmet arathat Biden az amerikai magyarság központjában

Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (b) és demokrata párti kihívója, Joe Biden az ohiói Cleveland város Case Western Reserve egyetemén rendezett elsõ elnökjelölti vitában 2020. szeptember 29-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból:

Elsöprő győzelmet arathat Joe Biden az amerikai magyarság központjának számító Clevelandban és környékén. A demokrata párti jelölt 67 százalékon áll a szavazatok négyötödének feldolgozottságánál.

A helyi idő szerint péntek reggeli adatok alapján jelentősen vezet Joe Biden az elnökválasztási küzdelemben a hagyományosan az amerikai magyarság központjának tekintett Cleveland városában és környékén. A demokrata jelölt 67 százalékon, Donald Trump 32 százalékon áll a szavazatok 82 százalékos feldolgozottságánál Cuyahoga megyében. Clevelandben annak ellenére vezet Joe Biden, hogy Ohio államban jelentős győzelmet arathat Donald Trump. Az ohiói helyzet jól mutatja az ország más részein is tapasztalható trendet: a nagyvárosok lakossága a demokratákat, a vidékiek a republikánusokat támogatják.

Clevelandet és környékét hagyományosan az amerikai magyarság központjának tekintik, habár az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a magyarok száma. Az Egyesült Magyar Egyletek helyi egyesület adatai szerint napjainkban 4,500 ember beszél otthon magyarul ezen a környéken.

Nyolc magyar egyház tart hetente magyar nyelven misét vagy Istentiszteletet, és átlagosan heti 400 ember látogatja őket. Tizenhárom civil szervezetük működik, köztük a cserkészet, ahol hetente kilencven gyermek tanul. Három magyar iskolájuk van, és minden héten tartanak foglalkozást, önkéntes tanárerővel. Az egyikben hatvan diák, a másikban egy tucat, a harmadikban húsz diák tanul – olvasható az év eleji bemutatkozójukban a Hungarian Hub weboldalán.