Floridai flört: Biden és Trump is a napfény államának kegyeit keresi

Floridai flört: Biden és Trump is a napfény államának kegyeit keresi

Szimpatizánsok beszélgetnek Joe Biden kampánygyűlése előtt a floridai Coconut Creekben - 2020. október 29. (Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudósítónk, Gurzó Ákos jelenti Floridából.

Egymásnak adta a kilincset Joe Biden és Donald Trump csütörtökön Floridában: mindketten Tampa városában tartottak kampánygyűlést alig néhány órás különbséggel. Habár a város ugyanaz volt, a két esemény külsőségeiben és természetesen politikai üzenetében is homlokegyenest eltért egymástól. A két politikus egy dologban értett egyet egymással: mindketten nyerni szeretnének a mérleg nyelvének számító Floridában.

A választókkal való flörtölést Donald Trump kezdte kora délután, a forró floridai napsütésben. „A történelem legnagyobb piros hullámát indítjuk el” – hangsúlyozta a 65 ezer fő befogadására képes Raymond James Stadion parkolójában összegyűlt tömeg előtt. A helyszínen mindenképpen látható volt a piros ár: rengetegen viseltek piros MAGA sapkát egymással vállvetve, annál kevesebb emberen volt azonban maszk.

Trump kampányeseményének témái és üzenetei hasonlóak voltak az elmúlt hetekben elmondott floridai beszédeihez: a választások tétje az általa vezetett gazdasági kilábalás vagy a demokraták keltette válság. Ennek alátámasztására idézte a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatokat, amelyek szerint a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 33,1 százalékkal növekedett.

Ahogy támogatói, úgy az újraválasztásáért küzdő elnök is azt mutatta, hogy nem tart a koronavírustól, beszédében ugyanis kiemelte, hogy „soha nem fogjuk újra leállítani” az országot.

Öt órával később Tampa túloldalán megtartott kampányeseményén Joe Biden is megfogadta, hogy megválasztása esetén ő sem állítja majd le a gazdaságot. Az eddig mintegy 230 ezer amerikai halálát okozó koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azonban minden más kérdésben élesen bírálta a regnáló republikánus elnököt.

„Donald Trump épp most tartott itt egy szuperfertőző eseményt” – mondta felháborodva Joe Biden. „De a koronavíruson kívül mással is fertőznek: ő megosztottságot és viszályt terjeszt” – tette hozzá a demokrata politikus az autósmozik mintájára kialakított gépkocsis gyűlésen, ahol mindenkit arra kértek, maradjon a járművében vagy annak közelében.

A pandémia felborította a papírformát

A járvány alapvetően megváltoztatta a kampányt és a választásokat összességében az Egyesült Államokban. A republikánusok és a demokraták értékrendje közötti különbségek a rendezvényeken is könnyen tetten érhetőek.

Donald Trump kampánya a pandémia ellenére is maradt a hagyományos tömegrendezvényeknél. Ezeken az eseményeken a többség láthatóan nem követi a járványügyi előírásokat: kevesen hordanak maszkot és a távolságtartásra sem figyelnek. Az előre meghirdetett rendezvényekre bárki könnyen regisztrálhatja magát a kampány weboldalán, nincs szigorú létszámstop.

Joe Biden rendezvényei azonban teljesen más képet mutatnak. Az eseményeket nem hirdetik meg a kampány nyílt kommunikációs csatornáin, és így nem is lehet rájuk bárkinek regisztrálni. A sajtóközleményeikben általában csak arról írnak, hogy melyik városban mond éppen beszédet a demokrata elnökjelölt, a pontos helyszínt és az időpontot azonban nem hozzák nyilvánosságra.

Az elmúlt hetekben személyesen is megtapasztaltam a két rendszer közötti különbséget. Egyszerű állampolgárként gond nélkül eljuthattam a Trump-rendezvényekre, a Biden-eseményekkel kapcsolatban azonban folyton falakba ütköztem. Az elmúlt három hétben három demokrata párti kampányrendezvény esetében is csak a hosszas és kitartó kutatáson, valamint a helyszínt biztosító rendőrökön múlott, hogy részt tudtam venni az eseményen.

Így például a csütörtöki tampai rendezvény előtt Coconut Creekben mondott beszédet Joe Biden. Az eseményről először kedden röppentek fel hírek, de akkor még csak azt lehetett tudni, hogy két floridai helyszín is lesz csütörtökön. Szerdán már tudni lehetett a megye nevét is, így felhívtam a demokrata párt helyi vezetőjét a részletekért. Cynthia Busch semmilyen információt nem árult el a kampányrendezvény pontos helyszínéről és időpontjáról, sőt még arra kérdésre sem válaszolt, hogyan lehetne regisztrálni választópolgárként az eseményre. Végül egy órával a rendezvény előtt sikerült kiderítenem a részleteket, így tudtam részt venni az autós kampányeseményen.

Minden eszközt kihasználnak a kampányra, Joe Biden kampánygyűlése a floridai Coconut Creekben - 2020. október 29. (Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang)

Biden inkább a médiának, Trump főleg a helyszíni szurkolóknak játszik

A helyszínek kialakításában is jelentős különbségek vannak. Trump hagyományos tömeggyűléseket tart, ahol a támogatói a színpad előtt és a mögötte lévő állványon foglalnak helyet. A médiának fenntartott emelvényt pedig távolabb helyezik el – akárcsak a koncertek esetén a hangmérnöki állást.

A Biden-gyűlések azonban minden szempontból rendhagyóak. Egyrészt a helyszíneken az autósmozik mintájára parkolnak le a támogatók, akiket arra kérnek, hogy a beszéd alatt maradjanak a járműveikben, vagy azok mellett. A helyszínt pedig úgy alakítják ki, hogy közvetlenül a színpad elé állítják fel a médiának fenntartott emelvényt, amely sok esetben ki is takar mindent az autójukban ülők elől. A szemlélő számára így úgy tűnhet, hogy Biden elsősorban a médiának, Trump inkább a helyszínen megjelent támogatóinak játszik, amikor beszédet mond.

Aktivista Biden mellett kampányol, Joe Biden kampánygyűlése a floridai Coconut Creekben - 2020. október 29., (Fotó: Gurzó Ákos6Magyar Hang)

Bidennek jól jöhet, Trumpnak nélkülözhetetlen Florida

Csütörtökön azonban Floridában is kiderült: habár nagyon sok mindenben különbözik a két politikus, abban mind a ketten megegyeznek, hogy nyerni szeretnének a mérleg nyelvét jelentő államban. A floridai 29 elnökválasztó elektor ugyanis jól jönne Bidennek a győzelem elérésében. Trumpnak pedig elengedhetetlen, hogy megszerezze ezeket a szavazatokat annak érdekében, hogy elérje a minimálisan szükséges 270 elektort.

A nemzet lelkéért csatázunk feliratú óriásplakát, Joe Biden kampánygyűlése a floridai Coconut Creekben - 2020. október 29. (Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang)