„Van kormányzóképes alternatíva” – Dobev Klára negyedévet értékelt

„Van kormányzóképes alternatíva” – Dobev Klára negyedévet értékelt

Árnyékkormány-feliratú pulpitus Dobrev Klára beszéde előtt 2022. szeptember 18-án (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felkészültek a kormányzásra – Dobrev Klára így összegezte a Demokratikus Koalíció által életre hívott árnyékkormány elmúlt három hónapos tevékenységét.

A Demokratikus Koalíció árnyékkormánya öt „kormányülést” és ezt követően öt, árnyékkormányinfónak nevezett sajtótájékoztatót tartott az elmúlt három hónapban, illetve javaslatokat dolgozott ki elsősorban arra vonatkozóan, hogyan kezelnék a gazdasági és megélhetési válságot, ha ők kormányoznának. Emellett egyeztetettek – többek között – pedagógus szervezetekkel, diákokkal és szülőkkel az oktatás rendbetételéről, illetve megszervezték, hogy a magyar oktatás szereplői az Európai Bizottságnak személyesen számolhassanak be az oktatás problémáiról. Tárgyaltak nyugdíjas szervezetekkel is – Dobrev Klára szerint a kormány az ő javaslatcsomagjukból dolgozott, amikor 15 százalékos nyugdíjemelést jelentett be. Bár, három javaslatuk közül a másik kettőt nem valósították meg.

A politikus elmondása szerint javaslatot dolgoztak ki az élelmiszeráremelkedés megfékezésére és az aszály következményeinek enyhítésére, van javaslatuk rezsimoratóriumról és arról, hogyan és milyen forrásból lehetne a benzin árát 500 forint alá csökkenteni. Készítettek javaslatot az önkormányzatok és a kisvállalkozások rezsitámogatásra, és hosszú távú energiapolitikai javaslatot is letettek az asztalra az Oroszországtól való energiafüggőség megszüntetésére.

Dobrev Klára azt is hozzátette: az Európai Parlamenttel egyeztetve kidolgozták azokat a lépéseket, amelyek révén „egy hónap alatt haza lehetne hozni az uniós pénzeket”. Emellett meglátogatták a NATO központját, hogy biztosítsák a szövetséget: Magyarország továbbra is elkötelezett szövetséges, valamint Dobrev Klára találkozott Olaf Scholz német kancellárral – elmondása szerint azért, hogy egyértelművé tegye: „ott leszünk a jövő Európai Uniójában is”.

Dobrev Klára szavai szerint az elmúlt három hónap arról szólt, hogy megmutassák: felkészültek, kormányzóképes alternatívát jelentenek, és jobban kormányoznának, mint az Orbán-kormány. – Van kormányzóképes alternatíva, a DK felkészült arra, hogy kivezessék az országot az Orbán okozta válságból – közölte.

A Demokratikus Koalíció politikusa hozzátette: 500 család energiaköltségeit fizetik ki a DK által létrehozott rezsimentő alapból.