11 ember halálát okozta egy új dizájner drog

11 ember halálát okozta egy új dizájner drog

Az új dizájnerdrog (Fotó: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusban jelent meg hazánkban az az új dizájner drog, amelynek számlájára írható 11 magyarországi haláleset – olvasható a Police.hu hírében. A hatóságok eddig 51 esetben foglaltak le legtöbbször varázsdohány néven ismert, szintetikus hatóanyagot tartalmazó drogot. Volt, hogy szintetikus hatóanyaggal átitatott dohánymintát, néhány esetben pedig átitatott zöld gyógynövény-törmeléket, illetve barnás-narancssárgás színű, por formájú közel tiszta hatóanyagot foglalt le a rendőrség.

Az esetekben közös, hogy rosszullét után rövid időn belül bekövetkezett a halál. Azokban az esetekben, ahol lehetséges volt, megkísérelték az újraélesztést, ám ez nem járt eredménnyel. A halálesetekben Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Tolna, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Budapest érintett, a legtöbb – szám szerint öt – áldozat Borsodban volt. Habár az új hatóanyag leggyakrabban az ország északkeleti megyéiben és Budapesten fordult elő, de az ország többi régiójában is azonosították már egyes lefoglalt mintákban.

 Gondot jelent, hogy az az új dizájner drog a korábbi hasonló vegyületeknél sokkal veszélyesebb, ám külsőre nem különböztethető meg a más hatóanyagot tartalmazó „herbál,” illetve „varázsdohány” készítményektől, illetve ezek tiszta formában is előforduló hatóanyagaitól.