150 fertőzött van a soproni idősotthonban

150 fertőzött van a soproni idősotthonban

Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg 105 gondozott és 46 gondozó fertőzött a Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában – tudta meg Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

Helyi civilek keresték meg Szél Bernadettet azzal, hogy az intézményben, aminek fenntartója a soproni önkormányzat, nagyon súlyos a helyzet és a hozzátartozók nem kaptak tájékoztatást. Ezért fordult adatigényléssel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

A Müller Cecília országos tiszti főorvos aláírásával érkezett válaszból kiderült, hogy a 230 fős intézményben 105 gondozott, továbbá 49 gondozó kapta el a vírust, jelenleg is 105 gondozott és 46 gondozó fertőzött. Közülük jelenleg hárman vannak kórházban. Eddig 12 fő Covid-19 fertőzött gondozott hunyt el.

https://www.facebook.com/szelbernadett/posts/3420072131439038

A többi kérdésre nem kapott választ: teszteltek-e, megtörtént-e a fertőzöttek megfelelő izolálása és biztosított-e a szükséges számú szakszemélyzet a gondozottak ellátására, Müller Cecília válasza szerint ezekről az NNK nem rendelkezik adattal. „Holott az érintett hozzátartozóknak joguk van tudni, hogy milyen ellátást kap a beteg rokonuk” – kommentálta Szél Bernadett.

Mindehhez pedig hozzátette: „a járvány tavaszi hullámában milyen naprakész adataink voltak a Pesti úti idősotthonról, mert Müller Cecília akkor feladatának érezte azt, hogy informálja a közvéleményt arról, hogy az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat fenntartásában levő otthonokban milyen a vírushelyzet. A második hullámban már érdekes módon eltűntek ezek a tájékoztatók, sőt: hiába próbáltam adatkérésben megtudni, hogy mely szociális intézményben van jelen a vírus és ez hány embert érint, nem adták ki az adatokat. A mai napig nem tudjuk azt sem, hányan hunytak el idősotthonokban.”