Karácsony Navalnij ügyéről: Magyarország olyan kormányt érdemel, amelyik nem sunnyog

Karácsony Navalnij ügyéről: Magyarország olyan kormányt érdemel, amelyik nem sunnyog

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a 2021. január elsejei videójában (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Magyarország olyan kormányt érdemelne, amely magától, saját jogon, saját hangján emel szót a rendszerkritikus ellenzékiek elleni hadjárat ellen, nem pedig sunnyog. A magyar demokratáknak igenis szolidaritást kell vállalniuk a letartóztatott Alekszej Navalnijjal, és rajta keresztül oroszok tízmillióinak szabadságvágyával és demokratikus álmaival – erről írt közösségi oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3960076104025206

Karácsony posztjának apropója, hogy míg az európai kormányok sorra jelezték a nyilvánosság előtt, elítélik, hogy az Oroszországba vasárnap hazatérő navalnijt először azonnal őrizetbe vették, majd 30 napra letartóztatták, a magyar kormány nem igazán szólalt fel az ügyben. Végül a Hvg.hu kérdésére azt válaszolták, az által, hogy csatlakoztak az Európai Bizottság nyilatkozatához, ők is elítéltek az ügyet. – Mivel Magyarország is csatlakozott az üggyel kapcsolatos közös uniós nyilatkozathoz, annak szövege a magyar kormány álláspontját is tükrözi – írták nekik. Karácsony szerint viszont a világ demokratikus része természetesen azonnal tiltakozik, és demokratikus politikusok hosszú sora ítéli el Navalnij letartóztatását.

A főpolgármester egyébként hétfőn jelentette be azt is, lakossági tájékoztató kampányba fog a főváros, mely ismerteti, milyen közszolgáltatások kerülnek veszélybe amiatt, hogy a kormány jelentős forrásokat von el az önkormányzatoktól. A budapesti Fidesz erre úgy reagált: Karácsony továbbra is csak „panaszkodik”.