24.hu: Szijjártó lehet a paksi bővítés kormányzati felelőse

24.hu: Szijjártó lehet a paksi bővítés kormányzati felelőse

Szijjártó Péter reagált Ukrajna megtámadására (Képernyőfelvétel: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több energetikával kapcsolatos feladatkör is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez kerülhet az új kormányban – értesült a 24.hu kormányközeli forrásokból.

Ezek egyike a paksi bővítés ügye, ami a korábbi információk szerint is problematikus terület volt a kormányon belül is. Több verzió is felmerült, hogy melyik tárcához és melyik miniszterhez kerüljön az atomreaktor bővítésének kormányzati koordinálása. Egy időben állítólag arról volt szó, hogy Lázár János örökli meg Süli Jánostól a beruházást, ám a Hvg.hu információi szerint Lázár nem tartotta elég fajsúlyosnak a neki szánt feladatot, vagyis Paks II. megépítésének menedzselését. Orbán Viktor végül Építésügyi és Beruházási Minisztérium néven új tárcát hozott létre, melynek vezetését Lázárra bízta, aki évekig a Fidesz egyik legerősebb és legismertebb arca volt. Így viszont a Paks 2 beruházás Szijjártó Péterhez kerülhet, akinek felügyelete alól kikerül viszont az Eximbank. 

A külügyi tárcát erősítheti, ha az energetikai ügyek nemzetközi szintű képviselete is a feladatai közé tartozik majd – írja a lap belsős információira hivatkozva. Ebbe a nemzetközi beszerzésektől kezdve egészen az Európai Unió Energiaügyi Tanácsával való együttműködés is beletartozik, így nagy valószínűséggel az uniós szankciókkal kapcsolatos tárgyalások és feladatok egy részét is Szijjártó kezelheti majd.

Ugyancsak a külügyi tárcához kerül a Hungary Helps program.

A portál a Miniszterelnökség sajtóirodájánál rákérdezett arra, hogy meg tudják-e erősíteni ezeket a híreket, de választ még nem kaptak.