400 helyre hívták a tűzoltókat a hétfői vihar miatt

400 helyre hívták a tűzoltókat a hétfői vihar miatt

Személyautók haladnak a heves zápor után esõvízzel borított gyõri Mónus Illés utcában 2020. augusztus 17-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Főleg a hirtelen felgyülemlett esővíz szivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét a hétfői vihar miatt, de több helyen vezetékeket is leszakított a viharos szél – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője kedd reggel az MTI-vel.

Dóka Imre közleménye szerint mintegy négyszáz helyszínre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. A legtöbb beavatkozás Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében volt, de a fővárosban is többször riasztották a tűzoltókat a viharos szél és a felhőszakadás miatt.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint senki ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen. Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék azt a 112-es segélyhívón – olvasható a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre is riasztást adott ki szinte az egész országra a várható zivatarok, helyenként felhőszakadások miatt. Azt írták, hogy zivataros gócok egyre keletebbre vonulnak, a délelőtti órákban leginkább a Tiszántúlon illetve a keleti határaink felé mozognak. Útjukat felhőszakadás, 60-70 kilométer/órás széllökések és kisméretű jég kísérheti. Délelőtt északnyugaton is kialakulhat kisebb zápor, illetve zivatar. Napközben nyugat felől egy újabb hullámban ismét többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására. Elsősorban a Dél-Dunántúlon, Dél-Alföldön, délkeleten lehetnek intenzívebb, hevesebb zivatarok, amelyeket felhőszakadás, 60-90 kilométer/órás széllökések és kisméretű jég kísérhet. A csapadékzóna mozgása során délkelet, kelet felé halad majd, és az esti óráktól már egyre inkább gyengülni fog.