444: Azért szökhetett meg egy pedofíliával gyanúsított férfi, mert leállt a rendőrség nyomkövető rendszere

444: Azért szökhetett meg egy pedofíliával gyanúsított férfi, mert leállt a rendőrség nyomkövető rendszere

Rendőrség (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly októberben és novemberben hetekre leállhatott a rendőrségi nyomkövető rendszer, emiatt fordulhatott elő, hogy megszökött a gyerekek megerőszakolásával vádolt, házi őrizetben lévő Nemes László – értesült több forrásból a 444.

Nemes ügyéről először a Blikk számolt be, mint írták, az 54 éves pedofil alvó gyerekeket bánthatott. – A megalapozott gyanú szerint az edzőként dolgozó férfi munkakörébe tartozott az is, hogy éjszaka felügyelje az externátusként működő diákszálláson elhelyezett gyerekeket. 2022 novemberében egyik éjszaka a gyanúsított egy alvó kiskorú fiúval szexuális cselekményt végzett. Néhány nap múlva egy másik kiskorú fiúval ugyanígy tett. Ezek a cselekmények ismétlődtek is 2022 novemberében – erősítette meg lapnak dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség szóvivője. Hozzátette, a férfi 2022. december 6-tól 2023. november 7-ig letartóztatásban volt, majd ekkor a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy a számára kijelölt ingatlant nem hagyhatja el. – Ezt a gyanúsított nem tartotta be, mert 2023. november 19-én ismeretlen helyre távozott. Jelenleg fogolyszökés miatt is nyomozás folyik ellene. Az ügyészség határozatával távollévő terheltté nyilvánította a gyanúsítottat, az eljárás a távollétében folytatódik majd – nyilatkozta a szóvivő.

A 444 szerint a rendőrségi nyomkövető rendszer nem váratlan technikai hiba miatt állt le, hanem mert a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt aki karbantartsa. Utóbbi helyzet amiatt állhatott elő, hogy a rendszerhez kapcsolódó karbantartási szerződés lejárt, de azt nem újították meg. A lap felidézte, a távfelügyeleti rendszert még 2013-ban vezették be Magyarországon, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig 2023-ban új tendert írt ki a lecserélésére, amit tavaly nyáron a Communication Technologies Kft. megnyert (ez a cég részt vett a Pegasus kémszoftver beszerzésében is, amit a Direkt36 írt meg). Ám a 444 úgy tudja, az elavult nyomkövető rendszer cseréje máig nem indult el.

A lap az ügyben megkereste az ORFK-t, akik nem tagadták, hogy gond volt a rendszerrel. Az alábbi választ írták: „Az ilyen és ehhez hasonló összetett rendszerek, informatikai hálózatok működése során fordulhatnak és fordulnak is elő üzemzavarok, de azok kezelésére és soron kívüli javítására – szükség esetén pótlására – megfelelő eljárásrendeket dolgoztunk ki. (...) A személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések hatálya alatt lévők között –függetlenül attól, hogy az ellenőrzéshez elektronikus eszközt használunk-e – előfordul a magatartási szabályok megszegése vagy szökés. Ilyenkor a terheltet általában előállítjuk vagy ellene körözést adunk ki. Az ismeretlen helyen tartózkodókat többnyire rövid időn – legtöbbször órákon vagy napokon – belül sikerül elfognunk és előállítanunk”. Ugyanakkor a lap több kérdésére még továbbra is várja a választ tőlük, például arra, hogy mettől meddig nem működött a rendszer vagy hogy hány nyomkövetővel rendelkező személy hagyta el a neki kijelölt zónát a rendszer leállásának idején.

Címkék: pedofília, ORFK, szökés