444: Palkovics benyújtotta lemondását, de Orbán nem engedte el

444: Palkovics benyújtotta lemondását, de Orbán nem engedte el

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a kontaktkutatást segítő VírusRadar alkalmazásról a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt sokáig a negyedik Orbán-kormány legerősebb embere, az elmúlt hónapokban azonban a miniszterelnök elkezdte visszavágni a jogosítványait – írja a 444.hu a kormányzat belső viszonyait ismerő forrásokra hivatkozva. 

Az említett okok miatt tavaly december végén a miniszter benyújtotta a lemondását, amit Orbán Viktor nem fogadott el, és azt kérte tőle, hogy folytassa a munkát.

A portál úgy véli, Palkovics azt elégelte meg, hogy az innovációs tárcától előbb elvették az uniós pénzek felügyeletét, majd a miniszter fontos embereit sorban elkezdték leépíteni.

Egy bennfentes informátor szerint ez nem olyan meglepő Orbán részéről: „minden ciklusban ugyanaz a forgatókönyv. Felépít egy sztárminisztert, aztán szétszedi. Először volt Navracsics, majd Lázár, most pedig Palkovics.” Úgy tűnik, Orbán most látta elérkezettnek az időt arra, hogy megmutassa miniszterének, pontosan hol is van a helye a kormányzati hierarchiában.

Mint a 444 hosszasan részletezi, Palkovics 2018-ban került a frissen alakult Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élére és rögtön odakerült több stratégiai jelentőségű infrastrukturális beruházás, az energiastratégia, és az uniós fejlesztési források elosztásának felügyelete is. 2019-tól az ITM átvette a felsőoktatás felügyeletét, és a járvány nyomán szükségessé vált gazdasági mentőcsomag kidolgozásában is fontos szerephez jutott.

A miniszter a rá bízott politikai feladatokat kemény kézzel teljesítette, így például a CEU elleni küzdelembe is ő állt bele a leglátványosabban a miniszterek közül.

A levegő 2020 nyarán kezdett fogyni az innovációs miniszter körül, amikor a kormány úgy döntött, hogy a Corvinus mintájára több nagy magyarországi egyetem gazdálkodásának felügyeletét is magánalapítványokra bízza. A koncepció amúgy megfelelt Palkovics elképzeléseinek, de a személyi kérdésekben már nem kapott akkora szabadságot, mint amire számított. 

A portál szerint Palkovics számára az lehetett az utolsó csepp a pohárban, hogy Orbán karácsony után néhány nappal gyakorlatilag azonnali hatállyal felmentette Fauszt Zoltánt, a kiemelt informatikai beruházásokról dönteni hivatott Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) egyik tagját. Fauszt az egyik legrégebbi barátja és bizalmi embere volt Palkovicsnak, és Fauszt cégei hosszú ideje megkerülhetetlenek a felsőoktatási intézmények informatikai kiszolgálásának területén.

Újabb csapást jelenthetett Palkovics számára, hogy az év elején az ITM-ben leváltottak két befolyásosnak mondott államtitkárt is, az energia- és klímaügyekben illetékes Kaderják Pétert valamint a fenntarthatóságért, azon belül is elsősorban a hulladékgazdálkodásért felelős Boros Anitát.

A szakmai körökben jól ismert Kaderják Péter menesztéséről egy óvatosan fogalmazó, az ITM belső ügyeit jól ismerő forrás azt mondta a 444-nek, hogy „aki nem politikai, hanem szakértői vonalon kerül egy kormányba, az előbb-utóbb ledarálódik és elfogy. Túl sok konfliktusa lesz egy idő után, és nincs politikai tőkéje, ami védelmet adna neki. Illetve a politikusoknál kevésbé tudja felmérni, hogy ki milyen erős, kivel mennyire lehet összeveszni.”

Ami Palkovics lemondási szándékát illeti, kérdés, ha komolyan gondolta távozását, miért nem tart ki a döntés mellett – teszi fel a kérdést a portál. A NER belviszonyait ismerők szerint lehet olyan olvasata a dolognak, hogy a miniszter csak egy erős jelzést akart küldeni Orbánnak, és kifejezni, hogy nem ért egyet az iránnyal.