60 százalékos táppénz jár a megfertőződött orvosoknak?

60 százalékos táppénz jár a megfertőződött orvosoknak?

Koronavírus idején a Szent László Kórház (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak az egészségüket kockáztatják az orvosok, ápolók, ha elkapják a koronavírust, hanem a fizetésük egy részét is. Erről a Magyar Orvosi Kamara alelnöke beszélt az RTL Híradónak. Bár a legtöbben munka közben kapják el a fertőzést, ez mégsem számít foglalkozáshoz köthető megbetegedésnek, így teljes táppénz helyett csak a fizetésük 60 százalékát kapják arra az időre, amíg otthon kell maradniuk.

Álmos Péter a csatornának arról beszélt, több orvos jelezte már a kamarának, hogy 60 százalékos bért kapnak. Márpedig a szakemberek jellemzően a munkavégzésük közben kapják el a betegséget, ha sok potenciálisan fertőző beteggel érintkeznek. – Ez tekinthető foglalkozáshoz köthető megbetegedésnek, a táppénz ilyen esetekben száz százalékos szokott lenni – mondta Álmos Péter.

Mint kiderült, a problémát korábban jelezték már az Emberi Erőforrások Minisztériumának, de semmilyen választ nem kaptak. A tárca az RTL Híradójával most azt közölte, hogy aki munka közben fertőződött meg, annak jár a 100 százalékos táppénz. Az érintetteknek a pozitív teszteredménnyel és egy indoklással a kormányhivatalhoz kell fordulniuk.

Álmos Péter becslése szerint mára több mint 200 orvos és ápoló kaphatta el a koronavírust. Hivatalos adatok múlt csütörtökről vannak, akkor 183 fertőzött egészségügyi dolgozóról lehetett tudni.