600 milliót kapott a kormánytól, de nyoma sincs a Fudan alapítványnak

600 milliót kapott a kormánytól, de nyoma sincs a Fudan alapítványnak

A Fudan Egyetem kampuszának kiszemelt helyszín (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A többi alapítványi egyetemhez hasonlóan, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány is kapott 600 millió indulási támogatást a magyar államtól, azonban nem tudni, hogy mire költötte ezt a pénzt a kínai egyetem alapítványa – közölte Tompos Márton, a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese szombati Facebook-videójában.

A Momentum politikusa személyesen látogatott el abba az irodaházba, ahol elvileg az egyetemi alapítvány bejelentett címe van, azonban érdekes dologgal szembesült: „Az egész épületben nem tud senki semmit az alapítványról, se email címük, se telefonszámuk nincsen… 600 millió forintnyi közpénzről beszélünk” – mondta. Sikertelenül járta végig az épületet, mivel a recepciókról a Tempus Közalapítványhoz, onnan pedig a recepciókra küldték vissza tájékoztatásért. „Semmilyen csatornán nem elérhetőek, a bejegyzett címükön nincsen senki, majd esetleg valaki ír nekem egy emailt, ha úgy tartja kedvük. Innen folytatjuk” – zárta videóját Tompos.

Ismert, a Fudan Egyetem a magyar kormány által 540 milliárd forintra becsült építkezése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne. Kína 450 milliárdos hitelt adna, amit a magyar állam 100 milliárddal kiegészítene. A helyszíne pedig a magyar egyetemistáknak megálmodott Diákváros lenne. A terv nyilvánosságra kerülése óta tiltakozik ellene az ellenzék, népszavazásokat is kezdeményeztek, amiket azonban elkaszáltak abíróságok.