667 milliót költ szobrokra Matolcsy jegybankja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 667 millió forintot fizet két szoborcsoportért a Magyar Nemzeti Bank – írja a G7 gazdasági portál. Az egyik a tőzsdei elemzésekben használt gyertyadiagramokból felépülő harcoló medve-bika szobor 197 millió forintba kerül, míg egy másik, egy 30 méteres ezüstszínű felhőből kiugró kilenc óriási aranyszínű oroszlánt ábrázoló alkotás pedig 470 millió forintból készülhet el.

A szobrokat a számos hasonló köztéri alkotásáról ismert Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. készítheti el. A megrendelő – a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. – külön kérte, hogy verseny nélkül ennek a cégnek adhassák a megbízást, mivel a szobrok olyan egyedi művészeti alkotások, amiket csak meghatározott gazdasági szereplő szállíthat le.

A portál már korábban bemutatta magukat a szobrokat is. A harcoló medve és bika a tervek szerint egy közel tíz méteres talapzaton állnak majd, magukat a szobrokat pedig külön-külön is bő három méter magasra és négy méter hosszúra tervezték. Kültéri szobor lesz a Magyar Telekom egykori, Krisztina körúti székháza előtt.

A másik, még nagyobb, „látomásszerű” szoborcsoport az irodaház auláját díszíti majd. Ezt röviden úgy lehetne leírni, hogy egy 30 méteres ezüstszínű felhőből kilenc óriási aranyszínű oroszlán ugrik ki.