A bankszövetség elnöke lehet Matolcsy és az MNB alelnöke

A bankszövetség elnöke lehet Matolcsy és az MNB alelnöke

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke (b), Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke (k) és Hegedüs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja a Pénz7 országos nyitóeseményén Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank Teátrumban 2019. február 25-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavasszal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke lehet Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség és az UniCredit Bank vezetője, amely tisztségekről minden bizonnyal le fog mondani kinevezéskor – olvasható a Klubrádió honlapján.

Patait több évtizedes barátság fűzi Matolcsy György jegybankelnökhöz, amelyről a bankszövetség elnöke többször is beszélt. Így talán nem véletlen, hogy a Népszabadság honlapja (nol.hu) egyik utolsó híréből 2016 őszén arra is fény derült, Matolcsy György Patainak a Budai Várban található luxuslakását használja. Az ügy pikantériája, hogy Matolcsy annak az MNB-nek a vezetője, amely ellenőrzi a Patai vezette UniCredit Bankot. Az értesülést akkor nem kommentálta sem a jegybank, sem az UniCredit, másfél hónappal később azonban Matolcsy az Országgyűlésben egy képviselői kérdésre válaszolva blöffnek nevezte a hírt.

Matolcsyt újra akarta Orbán, Áder kinevezi | Magyar Hang

A jegybank elnöke további hat évig marad a posztján.

Patai Mihály tavaly decemberben a magyar gazdaságról azt mondta, hogy Trianon óta nem volt még olyan jó állapotban, mint az elmúlt időszakban. A szimpátia másik oldalról is megvan, hiszen három évvel korábban, 2015 júniusában Matolcsy György: Magyarország a változó világban című könyv bemutatóján mondott beszédében Patait az ország három testőreinek egyikeként emlegette.

A Klubrádió megkeresésére az UniCredit Bank az értesülést sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Csak annyit közöltek, hogy piaci pletykákat, spekulációkat nem akarnak kommentálni.